Viaţa continuă, în ciuda pandemiei care a afectat întreaga lume. Iar acest lucru se vede, poate, cel mai bine în afara ţării, acolo unde turismul îşi turează din nou motoarele aproape de capacitate maximă. Iată ce se poate vizita şi ce se poate face în Budapesta, capitala Ungariei, în plină pandemie.
Drumul de la Bucureşti la Budapesta, cu maşina, se parcurge în aproximativ 9 ore, la care se mai poate adăuga o oră pentru opriri şi pauze. Am plecat de la 6 dimineaţa şi am ajuns la 16:00. De reţinut că pentru Ungaria este necesară vignetă, care se poate achiziţiona imediat după trecerea vămii la Nădlac sau online (VEZI AICI PREŢURILE). Online este mai ieftin, aşa că vă recomand soluţia asta! De asemenea, combustibilul este ceva mai scump în Ungaria faţă de România, cu aproximativ 20 de bani pe litru, deci dacă vă doriţi o mică economie, puteţi face plinul înainte să treceţi graniţa.
La ieşirea din ţară, fiind şi coadă, verificarea a fost superficială, doar la buletine şi talonul maşinii, fără interes privind certificatul de vaccinare sau teste COVID-19, dar asta nu înseamnă că este zilnic aşa. Urmăriţi din timp informaţiile oficiale, de pe site-ul MAE, pentru a şti exact condiţiile de călătorie în orice ţară.
De asemenea, pentru Budapesta circulau acum câţiva ani ştiri conform cărora maşinile cu normă de poluare sub EURO 5 nu ar mai avea voie în oraş. Aceste informaţii nu se mai aplică actualmente, parcul auto din capitala Ungariei fiind unul destul de învechit. Trebuie însă să aveţi grijă la parcare. În general, o oră de parcare în locuri special amenajate costă aproximativ un euro, dar puteţi parca şi în zone gratuite, în general pe străzi ceva mai lăturalnice. Ar fi bine însă să vă asiguraţi că locul este gratuit, cel mai sigur prin întrebarea unor localnici sau chiar a celui la care vă cazaţi, dacă nu alegeţi un hotel, ci mai degrabă un apartament sau o garsonieră.
Şi au şi multe străzi cu sens unic, aşa că ar fi bine să fiţi cu ochii în patru, indiferent de ce spun aplicaţiile de navigaţie. Nu ştiu cât costă amenzile, dar cu siguranţă nu sunt mici. Şi mai există şi bariera de limbă, pentru că nu toată lumea vorbeşte engleză!
Fiind aşezat pe ambele laturi ale Dunării, Budapesta are de toate pentru toţi. Cetate, biserici vechi, o clădire a Parlamentului absolut superbă, câteva poduri numai bune pentru poze şi străduţe înguste. Din nefericire, celebrul pod cu lanţuri care leagă Buda de Pesta este închis pentru reabilitare până în 2023, iar întreaga zonă este închisă circulaţiei. Asta înseamnă că au dispărut şi micile terase de pe malul Dunării, situate în imediata apropiere a podului. Dar asta nu înseamnă că oraşul s-a închis. Rămân deschise toate celelalte poduri din oraş, cel puţin la fel de spectaculoase. Singurul inconvenient este, pentru cei care nu vor să se deplaseze cu maşina prin oraş, că vor trebui să meargă ceva mai mult pe jos.
Se poate vizita Cetatea Budapestei, care include şi un muzeu al oraşului, se poate vizita Parlamentul (unde ideal ar fi să vă luaţi bilete online, din timp, pentru tururi în limba dorită - de la engleză la germană, italiană, poloneză, rusă, etc).
Te poţi pierde cu uşurinţă pe străzile din zona veche a oraşului, pline de restaurante şi magazine, sau poţi merge până la Monumentul Mileniului din Budapesta, la care se ajunge pe o stradă care imită, conform panourile amplasate, celebra Champs d'Elysee din Paris. În plus, se poate petrece cel puţin o zi întreagă pe Insula Margareta, care are şi o mânăstire, o grădină zoologică, un parc imens, un cinema în aer liber, mai multe restaurante şi baruri, dar şi multe alei pe care te poţi pierde la pas sau cu bicicleta.
Şi, cum o vizită într-o ţară străină nu e completă fără un tur gastronomic, puteţi încerca celebrul gulaş unguresc, dar şi kurtos-ul, celebrul colac secuiesc care se găseşte şi în România. Şi, bineînţeles, berea, care este prezentă peste tot. Iar pentru o privelişte deosebită, vă recomand Ochiul Budapestei, un carusel tip roată care se opreşte câteva zeci de secunde când ajungeţi în partea cea mai înaltă pentru a putea face câteva fotografii superbe.
Foarte important este faptul că biletele pot fi achiziţionate la aproape orice obiectiv turistic online, din timp, pentru a evita cozile de la intrare. În spaţiile închise se poartă mască de protecţie, deşi pe alocuri regulile sunt ceva mai relaxate.
MAI MULTE ÎN GALERIA FOTO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu