Posibil să vă fi întrebat de la ce se umflă picioarele. În general, numărul de cauze se limitează la două, inflamația și retenția de fluide.
Umflarea picioarelor sau inflamarea acestora poate fi redată din mai multe cauze. Principalele deficite ce au ca simptome umflarea picioarelor sunt cele la nivelul sistemului circulator și excretor.
Retenția de fluide este o cauză foarte frecventă a umflării picioarelor, motiv pentru care nu se recomandă consumul substanțelor ce ulterior ar putea menține o cantitate nenecesară de apă în țesuturi.
În cazul piciorului putem întâlni frecvent inflamații ale articulațiilor provocate de artrite reumatoide (majoritatea persoanelor de peste 50 de ani), iar inflamarea vine ca urmare a distrugerii țesutului cartilaginos. Această distrugere a cartilajului este, în general, cauzată de către bacteriile ce au colonizat zona respectivă.
Se recomandă un consult medical încă de la primele simptome, deoarece în stadiile incipiente ale bolii există mult mai multe șanse și oportunități de a trata o afecțiune, decât atunci când cartilajul este distrus. În scopul tratării acestei afecțiuni, se folosesc antiinflamatoarele.
În virtutea funcționării sistemului circulator, către fiecare celulă va ajunge o arteră ce va duce sângele și o venă pe care-l va lua înapoi. Însă, oamenii de știință au descoperit că nu întreaga cantitate de sânge ce este băgată în celulă, va ieși prin vene. O parte o va lua pe calea vaselor limfatice.
Un prim factor ce face ca organismul să nu elimine apa, este datorită unei cantități mari de electroliți în sânge. Datorită faptului că rinichii nu funcționează în parametri normali, acest surplus de electroliți nu poate fi eliminat, iar creierul va lua decizia de a păstra mai multă apă cu scopul obținerii unui echilibru.
În funcție de cauza umflării picioarelor, medicul de familie va putea să vă ofere un tratament adecvat. O dietă hiposodată are multe beneficii, motiv pentru care ar trebui adoptată. Aceasta va face mult bine în cazul retenției de apă, însă vă poate oferi, de asemenea, beneficii pe termen lung, și anume o viață mai sănătoasă.
S-au găsit eficiente în aceste afecțiuni ceaiul de pătrunjel, de păpădie și de coada șoricelului, datorită substanțelor cu rol diuretic. Dar se pot folosi și substanțe antioxidante cu rol antiinflamator, similare cu cele ce se găsesc în ceaiul de salvie.
Astfel medicul specialist vă poate indica tratamentul cel mai potrivit pentru dumneavoastră. În atenția consumatorului trebuie să fie importanța consultării cu medicul asupra utilizării ceaiurilor în timpul tratamentului medicamentos.
În cazul în care umflare picioarelor este datorată unui traumatism, se recomandă vizita la un medic pentru a confirma ca osul se află în stare optimă în articulație. Unele fracturi pot fi greu de confirmat, așa că părerea unui specialist poate face o diferență, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News