EXCLUSIV  De la cine luăm lecții? Recomandarea GRECO pe care Olanda ”a considerat să nu o bage în seamă”. Alistar: Iată că judecătorii pot să fie și politicieni

Colaj: Freepik
Colaj: Freepik

Victor Alistar, membru în CSM din partea societății civile, a dat exemplul Olandei atunci când discuţia din platoul DCNews a ajuns în punctul "statutul judecătorilor şi partidele politice". 

Interviul de marţi de la DCNews TV vine în contextul dezbaterilor pe articole din Legile Justiției. Victor Alistar a dat cărțile pe față şi a punctat mai multe aspecte din zona juridicului din ţară şi din străinătate:

Victor Alistar: Noi am avut şi o hotărâre a Consiliului Suprem al Magistraturii pe un raport al Inspecţiei Judiciare privind modul în care au fost "fezandaţi" judecătorii prin anchete şi investigaţii deschise în ceea ce-i priveşte, unde sunt foarte multe elemente factuale de nereguli, lucruri care s-au corijat substanţial.

Val Vâlcu: De ce n-au reacţionat ţările europene, cei preocupaţi de justiţie, Olanda, de pildă, care e şeful de tren în domeniul ăsta atunci când Traian Băsescu a scăzut puterea CSM-ului şi a mutat decizia din breaslă în zona politică?

Victor Alistar a replicat: Pentru că exista un tip de colaborare şi parteneriat şu dacă eşti prieten atunci e bine, dacă nu eşti prieten atunci nu e bine. Subiectivism a fost şi acolo. Apropos de Olanda, vreau să vă spun că există o recomandare a GRECO, şi anume ca-n statutul judecătorilor să fie prevăzută expres interdicţia de a fi membri de partide politice, pe care Olanda a considerat să nu o bage în seamă. Noi, cum auzim de câte-o recomandare, cum ne dăm pe spate. Sigur că au şi lucruri foarte bune, cum ar fi zona de digitalizare, elementele de unificare de practică - fără doar şi poate din toate statele poţi lua lucruri bune dar, pe de altă parte, nu trebuie să le fetişizăm. Iată că în Olanda judecătorii pot să fie membri şi în partidele politice. Că nu s-a întâmplat e o altă discuţie. 

Val Vâlcu a intervenit: Dar nu-i mai rău să fii simpatizant şi să acţionezi pe ascuns? Aşa, măcar e pe faţă...

Victor Alistar: Asta s-a întâmplat la noi. Când am observat, de pildă, militantismul cvasipolitic al unor magistraţi care erau "la refren" cu mesajele şi opiniile unor formaţiuni politice. De-aia se şi spunea, mai în glumă mai în serios la noi la Consiliu, despre anumite grupuri că ar fi aripa judiciară a unui partid. Tocmai pentru că rezonau până la identitate cu mesajele unor formaţiuni politice, intrând în zona de politică de reglementare, ceea ce nu este ok. Decât când vorbim de legile justiţiei. Acum, la legile actuale, sunt o serie întreagă de neajunsuri.

Val Vâlcu: Dar cum e cu cele care au fost schimbate prin 2011 sau... 

Victor Alistar: S-au schimbat codurile atunci. Codul Penal, Codul Civil...

Val Vâlcu: Păi, legea ca legea dar decizia ţi-o dă Codul. Era vorba să se facă nişte corecţii pe Codurile respective...

Victor Alistar: Nu s-au făcut. Am înţeles că se lucrează la ele. Deciziile Curţii Constituţionale, cele care au scos din vigoare anumite prevederi, nu au fost transpuse. Doar în anumite situaţii au fost emise ordonanţe de urgenţă. Acum sunt legi precum statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi legea privind Consiliul Suprem al Magistraturii. Adică, până la urmă, legile care se referă la organizarea şi funcţionarea sistemului de justiţie.

Interviul complet aici:

Youtube video image

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei se reuneşte în şedinţă miercuri pentru dezbaterile pe articole. Şedinţa trebuia să aibă loc luni, dar preşedintele comisiei, Gabriel Andronache, a anunţat că Opoziţia a solicitat mai mult timp pentru studierea amendamentelor. "Am decis amânarea cu două zile a începerii dezbaterilor pe articole, luând în considerare solicitarea colegilor din Opoziţie cu privire la acordarea unei perioade de timp mai îndelungate pentru a studia numărul mare de amendamente depuse la proiectele pe legi. De asemenea, Ministerul Justiţiei este de acord cu o dezbatere consolidată asupra textelor de lege în raport cu care s-au formulat observaţii", a transmis el într-un comunicat de presă, scrie Agerpres. Comisia este sesizată cu cele trei proiecte trimise în procedură parlamentară de către Guvern, respectiv: statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, legea Consiliului Superior al Magistraturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel