EXCLUSIV  De la cultul personalității lui Ceaușescu la Inteligența Artificială. Bulai: Creativitatea nu există decât la nivelul ființei umane

foto: Freepik
foto: Freepik

Cum era mai bine? Când eram creativi după logica proprie și compuneam totul de la zero, ca în vremurile de demult, sau astăzi când IA face totul pentru noi?

Sociologul Alfred Bulai a făcut o comparație între vremurile din comunism când existau tot felul de concursuri de creație și compoziție iar participanții erau nevoiți să gândească și, realmente, să creeze de la zero și Inteligența Artificială de astăzi care doar rescrie, recompune din elementele date, asemenea unui joc de lego, nici pe departe nu vine cu ceva original.

Alfred Bulai a rememorat: În perioada aia din anii '80 mi-aduc aminte că exista un concurs senzațional al jurnaliștilor unde li se cerea să folosească tot felul de epitete, metafore, comparații -  "mult iubitul și stimatul", "prealuminatul", "călăuzitorul" tovarăș etc.  - astfel că se făcea o prezentare a lui Nicolae Ceaușescu în 2-3 minute. Erau doar zeci de cuvinte care anunțau pe marele conducător. Dar asta o făceau cu entuziasm, nu cred că le voia Ceaușesu. Era un cult al personalității care funcționa, se găseau imediat oameni care să pună botul la chestiile astea.

Val Vâlcu: Acum nici nu mai e nevoie că AI-ul ăsta face același lucru, refrazează, recompune...

Alfred Bulai: Inteligența Artificială, pe de o parte, e un fapt, pe de altă parte există și o exagerare extraordinară pentru că așa ne comportăm noi la orice tehnologie. Creativitatea nu există decât la nivelul ființei umane, nu al tehnologiei! Ce poate să facă Inteligența Artificială? Poate să ia în calcul mii și mii de tipuri de sloganuri, de expresii, de metafore și le asamblează după o logică unde nu e nimic spectaculos, fie vorba între noi, și poate s-o facă relativ interesant. Ca la Lego, într-un fel, dar Lego e mult mai bun. Nu poți face decât un număr finit de forme. Sigur că dacă ai 3000 de piese ai foarte multe lucruri de făcut, dar sunt finite. Nu poți inventa un alt gen de lego decât ceea ce există. 

Nu înseamnă că nu e un lucru bun. Sigur că e un lucru super util. Dar creativitatea umană, afectivitatea umană, morala n-au legătură cu inteligența artificială. Nu înseamnă că nu putem face analize care să ne spună că în cele 400 000 de cazuri în care cineva a scuipat în lift - nu știu, bat câmpii! - iată, din atâtea cazuri sunt atâtea tipuri de situații etc. Adică putem face astfel de analize. Dar zona creativității nu există. Trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, nu criticând ideea de inteligență artificială. Este o realitate! Ne adaptăm, armata, în general, o va putea folosi în mare măsură, dar nu trebuie nici să exagerăm dar nici să negăm o realitate.

Interviul complet, aici:

         

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel