Prof. dr. Cristian Gheorghe vorbește despre cancerul de stomac, în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată la DC News de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.
Cancerul de stomac sau cancerul gastric reprezintă o patologie complexă, începând de la factorii de risc la diagnostic, protocol de monitorizare și tratament. Despre toate acestea ne oferă informații prof. dr. Cristian Gheorghe de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni.
În Japonia, Coreea de Sud și alte țări asiatice, cancerul de stomac este unul din cancerele frecvente. „Am învățat din experiența acestor state. Acolo fiind un cancer frecvent au reușit să facă foarte multe pe partea de screening și de filiație a leziunilor premaligne către adenocarcinom, că despre el discutăm. Japonezii au arătat că aproape 60% dintre cancerele gastrice sunt legate de infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Noi știm de mult că 1-2% din pacienții infectați și cu gastrită Hp pozitivă fac cancer gastric. Ideea de a trata acești pacienți este foarte importantă”, explică prof. dr. Cristian Gheorghe.
Gastrita cu infecție Hp pozitivă are o evoluție lentă spre cancer de stomac. Există o fereastră de timp în care se poate acționa eficient împotriva acestui cancer. „De la cancerul gastric precoce până la cancerul gastric avansat tot japonezii ne spun că trebuie să treacă în jur de 8 ani. Un timp suficient pentru a diagnostica un cancer într-un stadiu în care el poate fi rezecat chirurgical sau în situații speciale, când este numai mucozal, endoscopic”, precizează prof. Cristian Gheorghe.
Despre când sunt necesare endoscopia, biopsia gastrică și anumite intervenții la nivelul stomacului urmărește răspunsul complet al profesorului Cristian Gheorghe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News