De la Moscova la Belgrad: fuga companiilor occidentale lovite de sancțiuni

Foto Ilustrativ/Pexels Scott Web
Foto Ilustrativ/Pexels Scott Web

Sancțiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar putea declanșa un exod al companiilor occidentale cu sediul în Rusia. Multe companii s-ar putea muta în Serbia, care este considerată o destinație valabilă datorită relațiilor comerciale cu Rusia și a subvențiilor pentru costurile forței de muncă.

De la începutul ostilităților, două mii de muncitori s-au mutat deja din Rusia în Serbia. 

Potrivit lui Nebojša Nešovanović, directorul general al firmei de consultanță financiară Coldwell Banker Richard Ellis, companiile americane și europene care și-au mutat deja afacerile în Serbia își desfășoară activitatea deja parțial în țară și probabil că vor rămâne acolo mult timp. ”Nu este sigur, însă, că acest lucru va da o zguduire reală economiei naționale”, a adăugat Nešovanović, potrivit Euronews.

Nu doar Serbia

În ianuarie, compania ucraineană de IT Intellias era pe cale să inaugureze un nou centru la Novi Sad, în nordul Serbiei. Odată cu atacul militar rusesc o schimbare a planurilor: compania a decis să mute noul centru la Zagreb, Croația. Compania ucrineană Intellias a justificat alegerea ”luând în considerare poziția pro-rusă a guvernului sârb”, după cum a explicat pe profilul său de Twitter.

Rusia a devenit cea mai sancționată țară din lume ca urmare a invaziei Ucrainei

Potrivit bazei de date Castellum.AI , Moscova a fost lovită cu peste 5.000 de tipuri diferite de sancțiuni, dintre care unele sunt în vigoare de la anexarea Crimeei în 2014.

Regimul lui Vladimir Putin a depășit astfel numărul Iranului, Siriei și Coreei de Nord în mai puțin de o lună.

Uniunea Europeană, în coordonare cu aliații săi occidentali, a pregătit o listă din ce în ce mai mare de sancțiuni care vizează acum orice domeniu, de la băncile rusești și mass-media de stat, până la bunuri de lux.

Principalul obiectiv al Occidentului este paralizarea aparatului de război al Kremlinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel