Sancțiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar putea declanșa un exod al companiilor occidentale cu sediul în Rusia. Multe companii s-ar putea muta în Serbia, care este considerată o destinație valabilă datorită relațiilor comerciale cu Rusia și a subvențiilor pentru costurile forței de muncă.
De la începutul ostilităților, două mii de muncitori s-au mutat deja din Rusia în Serbia.
Potrivit lui Nebojša Nešovanović, directorul general al firmei de consultanță financiară Coldwell Banker Richard Ellis, companiile americane și europene care și-au mutat deja afacerile în Serbia își desfășoară activitatea deja parțial în țară și probabil că vor rămâne acolo mult timp. ”Nu este sigur, însă, că acest lucru va da o zguduire reală economiei naționale”, a adăugat Nešovanović, potrivit Euronews.
În ianuarie, compania ucraineană de IT Intellias era pe cale să inaugureze un nou centru la Novi Sad, în nordul Serbiei. Odată cu atacul militar rusesc o schimbare a planurilor: compania a decis să mute noul centru la Zagreb, Croația. Compania ucrineană Intellias a justificat alegerea ”luând în considerare poziția pro-rusă a guvernului sârb”, după cum a explicat pe profilul său de Twitter.
As you probably know, we’ve been planning to launch a new #development center in Novi Sad, Serbia recently. However, taking into consideration the pro-Russian position of the Serbian government, we made a decision to move our delivery center to Zagreb, #Croatia. pic.twitter.com/Nh0I6PKSwO
— Intellias (@intellias) March 3, 2022
”Există într-adevăr riscul, conform căruia companiile să părăsească Serbia, dar cel al Intellias este un caz izolat”, a declarat Bojan Stanić, vicepreședintele Camerei de Comerț Sârbe.
”S-a schimbat climatul pentru investitorii străini și acest lucru este demonstrat de reconfirmarea ratingului de credit la BB+ și de condiție pozitive care creează optimism asupra perspectivelor investiționale din țara noastră”, a spus Stanić.
Potrivit bazei de date Castellum.AI , Moscova a fost lovită cu peste 5.000 de tipuri diferite de sancțiuni, dintre care unele sunt în vigoare de la anexarea Crimeei în 2014.
Regimul lui Vladimir Putin a depășit astfel numărul Iranului, Siriei și Coreei de Nord în mai puțin de o lună.
Uniunea Europeană, în coordonare cu aliații săi occidentali, a pregătit o listă din ce în ce mai mare de sancțiuni care vizează acum orice domeniu, de la băncile rusești și mass-media de stat, până la bunuri de lux.
Principalul obiectiv al Occidentului este paralizarea aparatului de război al Kremlinului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News