De la supa de vită din Tokyo până la puiul prăjit din Londra, consumatorii încep să resimtă durerea provocată de creșterea bruscă a costurilor care traversează economia globală, scrie Reuters.
Revenirea pe măsură ce restricțiile au fost relaxate a scos la iveală penuria din lanțurile de aprovizionare, firmele fiind în căutare de muncitori, nave și chiar de combustibil.
Cel mai mare producător de pui din Marea Britanie a declarat că perioada de 20 de ani în care țara s-a bucurat de alimente ieftine se încheie, iar inflația prețurilor la alimente ar putea atinge două cifre.
"Zilele în care puteai hrăni o familie de patru persoane cu un pui de 3 lire (4 dolari) se apropie de sfârșit", a declarat Ranjit Singh Boparan, proprietarul 2 Sisters Group.
Lipsa de lucrători, de camionagii și de măcelari, în timp ce a cincea economie a lumii se confruntă cu efectele Brexitului, precum și cu COVID, exacerbează tensiunile resimțite la nivel global de către afacerile internaționale.
Jon Abrahamsson, director executiv la Inter IKEA, a declarat pentru Reuters că se așteaptă ca această criză să se extindă până în 2022, cea mai mare provocare fiind aducerea bunurilor din China, unde sunt fabricate aproximativ un sfert din produsele IKEA.
IKEA a declarat că magazinele din America de Nord au fost cel mai grav afectate de lipsa produselor, urmate de Europa.
În Statele Unite, președintele Joe Biden a îndemnat miercuri sectorul privat să ajute la reducerea blocajelor care amenință să perturbe sezonul sărbătorilor din SUA. Biden a declarat că portul Los Angeles se va alătura portului Long Beach pentru a descărca aproximativ 500.000 de containere, în timp ce Walmart, Target și alți mari retaileri își vor extinde operațiunile de noapte pentru a ajuta.
În condițiile în care bancherii centrali sunt în alertă maximă, iar inflația din Spania, Irlanda și Suedia a atins maximele ultimilor 13 ani, președintele Băncii Centrale Europene a repetat că majorarea inflației din Europa este considerată temporară și a declarat că nu există semne că aceasta se va reflecta în salarii: "Impactul acestor factori ar trebui să se estompeze... în cursul anului viitor, reducând inflația anuală!”
În timp ce în nordul Chinei se răcește, prețurile cărbunelui s-au menținut aproape de maximele record, centralele electrice făcându-și rezerve. Între timp, Coal India, cea mai mare companie minieră de cărbune din lume, a declarat că a oprit temporar aprovizionarea utilizatorilor non-energetici, în timp ce India se luptă cu unul dintre cele mai grave deficite de energie electrică din istorie.
Criza de energie din China, cauzată de penuria de cărbune, de prețurile ridicate ale combustibililor și de cererea industrială post-pandemică în plină expansiune, a oprit producția, inclusiv la fabricile care aprovizionează marile branduri precum Apple.
Agenția Internațională pentru Energie a declarat că această criză ar putea crește cererea de petrol cu o jumătate de milion de barili pe zi. "Prețurile mai mari la energie se adaugă, de asemenea, la presiunile inflaționiste care, împreună cu întreruperile de curent, ar putea duce la scăderea activității industriale și la o încetinire a redresării economice", a declarat AIE în raportul său lunar privind petrolul.
Cele mai importante institute economice și-au redus prognoza comună pentru creșterea economică din 2021 în Germania, cea mai mare economie europeană, la 2,4% de la 3,7%, în condițiile în care blocajele în aprovizionare împiedică producția, notează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci