De lângă Merkel, Putin a justificat pactul Ribbentrop-Molotov

Cu ocazia manifestațiilor dedicate aniversării a 70 de ani de la înfrângerea naziștilor în al doilea Război Mondial, președintele rus Vladimir Putin a apărat infamul pact Ribbentrop-Molotov, din 1939, care a împărțit Europa în sfere de influență. Liderul de la Kremlin a făcut afirmațiile duminică, într-o conferință comună de presă cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

"Acest pact a avut sens în termeni de garantare a securității Uniunii Sovietice", a spus Putin duminică. 

Merkel a preferat să nu participe la manifestațiile de Ziua Victoriei, desfășurate pe 9 mai, ci s-a întâlnit cu Putin o zi mai târziu, o lovitură simbolică venită pe fondul tensiunilor generate de agresiunea rusă în Ucraina. Cei mai mulți lideril europeni au boicotat evenimentele din Piața Roșie.

"Polonia a devenit o victimă a propriei ei politici", a spus Putin, referindu-se la ruperea acestui stat în 1939, arătând că liderii sovietici au preferat semnarea înțelegerii cu naziștii "pentru a evita confruntarea directă".

Ziua Victoriei sau Ziua Înfrângerii

Viziunea lui Putin diferă de cea a istoricilor care cred că Pactul Ribbentrop-Molotov i-a permis lui Hitler să pornească războiul știind că nu va trebuie să lupte cu Uniunea Sovietică.

După interpretarea dată de Putin evenimentelor care au precedat a doua conflagrație mondială, Merkel a subliniat că pactul Ribbentrop-Molotov nu a fost doar un pact de neagresiune, ci și unul de frângere a Poloniei.

"Este greu de înțeles pactul Molotov-Ribbentrop, dacă nu luăm în considerare clauza adițională secretă', care prevedea împărțirea Poloniei și anexarea țărilor baltice, a reacționat Angela Merkel. "Din acest punct de vedere, eu cred că nu a fost corect, ceea ce s-a făcut a fost ilegitim", a adăugat cancelarul german, potrivit AFP.

Stalin a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, în conformitate cu acordul Ribbentrop-Molotov, sub pretextul că trebuie să apere minoritățile ucrainene și belaruse.

*Referințe: EuObserver; KyivPost

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel