Pentru că este un moment important, masa de Revelion trebuie aranjată pe măsură.
Primul aliment care trebuie să se regăsească la masa de Revelion este peștele. Dacă mâncăm pește la cumpăna dintre ani, se spune că „alunecăm” mai ușor printre necazuri și vom avea mai mulți bani în anul nou. Peștele trebuie pus întreg pe farfurii, altfel, spun superstițioșii, norocul se sfărâmă.
De asemenea, superstițioșii ar trebui să mănânce 12 boabe de struguri albi la miezul nopții, ceea ce ar însemna că următoarele 12 luni ar urma să fie dulci și pline de belșug. Fructele rotunde sunt alte alimente care nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor. Mandarinele, portocalele, chiar și lămâile ar trebui să aducă sănătate în anul următor.
CITEȘTE ȘI: Cum asociem mâncarea cu vinul potrivit. Ce alegem pentru carnea roșie, pește, pui sau desert
Platourile care vor fi așezate pe masa de Revelion trebuie să conțină și legume verzi, precum varză, salată, castraveți, având în vedere că verdele este simbolul sănătății.
Nici carnea de porc nu trebuie să lipsească de pe masă. În Noaptea de Revelion nu se mănâncă pui, fiindcă îţi alungi norocul, de aceea e bine să ai pe masă porc sau curcan.
În Grecia, de Anul Nou se mănâncă o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.
În Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca un fel de varză murată cu cârnaţi, în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.
În noaptea de Anul Nou, italienii obişnuiesc să pună pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă. În Israel se mănâncă fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.
La masa de Revelion, scobitorile nu trebuie să fie la vedere, aranjamentele florale şi lumânările trebuie să fie joase.
De asemenea, la masa festivă este obligatoriu să se afle solniţele şi recipientele pentru piper, care vor trebui să fie suficiente: una pentru trei - patru persoane. Oţetul, muştarul, smântâna se vor aduce doar dacă cineva le cere. O gazdă atentă le are pregătite şi le oferă. De menționat că pentru sosuri se foloseşte o sosieră. Continuarea, AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu