Triumful primului amendament despre exprimare liberă. Decizia instanței în cazul legii anti-diversitate din Florida

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un tribunal de apel din SUA a decis luni că o lege din Florida, susținută de guvernatorul republican Ron DeSantis, care interzice trainingurile obligatorii despre diversitate la locul de muncă care promovează concepte progresiste încalcă drepturile constituționale ale angajatorilor la libertatea de exprimare, relatează Reuters.

Un panel format din trei judecători al 11-lea Circuit de Apeluri din Atlanta a confirmat decizia unui judecător de instanță inferioară care a blocat legea la cererea a două întreprinderi mici și a unui consultant care desfășoară traininguri la locul de muncă.

Legea Stop WOKE, sau Stop the Wrong to Our Kids and Employees Act, a fost promulgată în 2022 de către DeSantis și statul prevede că angajatorii nu pot impune angajaților să participe la traininguri care promovează opt concepte specifice.

Acestea includ ideea că indivizii sunt în mod inherent rasisti sau sexiști și că oamenii ar trebui să se simtă vinovați pentru acțiunile membrilor rasei sau sexului lor. Angajatorii care încalcă legea pot fi supuși la penalități financiare semnificative.

Judecătorul de circuit Britt Grant, scriind pentru panelul de luni, a declarat că legea încalcă protecțiile la libertatea de exprimare ale Primului Amendament al Constituției SUA prin interzicerea discuțiilor despre subiecte pe care statul le consideră "ofensive", dar nu și alte subiecte.

"Florida ar putea avea dreptate exact în ceea ce privește natura ideilor pe care le vizează", a scris Grant. "Sau nu. În orice caz, meritele acestor opinii vor fi decise în piața vibrantă a ideilor, nu într-un cod de legi sau într-o sală de judecată."

Opinia lui Grant a fost împărtășită de judecătorii de circuit Andrew Brasher și Charles Wilson. Grant și Brasher au fost numiți de fostul președinte republican Donald Trump, în timp ce Wilson a fost numit de fostul președinte democrat Bill Clinton.

Legea Stop WOKE este un exemplu de mare notorietate al legilor adoptate de statele conduse de republicani în ultimii ani, care descurajează companiile să adopte poziții privind controlul armelor, schimbările climatice, diversitatea și alte probleme sociale.

Contestarea legii a fost depusă de Honeyfund.com Inc și Primo Tampa LLC, două întreprinderi care doreau să organizeze sesiuni de training care evidențiază probleme legate de "diversitate, echitate și incluziune", și firma de consultanță Whitespace Consulting.

"Astăzi este o zi bună pentru Primul Amendament și pentru capacitatea întreprinderilor americane de a vorbi liber", a declarat Shalini Goel Agarwal, avocatul părților reclamante la grupul de avocatură Protect Democracy, într-o declarație.

Un judecător de instanță inferioară a blocat, de asemenea, în 2022, prevederile separate ale legii care restricționează discuțiile despre rasă și sex în sălile de clasă universitare, într-un proces intentat de Uniunea Americană pentru Libertăți Civile. Florida a atacat decizia aceasta la al 11-lea Circuit de Apeluri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel