În viitor, deținuții ar putea retrăi ce au simțit și au experimentat victimele lor.
O nouă inițiativă stârnește dezbateri aprinse, fiind privită fie ca o inovație extrem de utilă pentru societate, fie ca o potențială metodă de-a dreptul diabolică: cercetătorii explorează posibilitatea de a implanta amintirile victimelor în mintea deținuților folosind un dispozitiv denumit Cognify.
Conceptul futurist presupune utilizarea unui dispozitiv similar cu o cască de realitate virtuală, care proiectează imagini generate de inteligența artificială ale infracțiunilor săvârșite. Acest sistem ar putea fi combinat cu un implant cerebral care induse emoții precum remușcarea sau regretul, stări pe care un infractor nu le-ar putea experimenta de unul singur, scrie Unilad.
Hashem Al-Ghaili, pionierul acestui concept revoluționar, are planuri ambițioase și speră că efectele terapeutice pe termen lung vor consolida amintirile implantate ca fiind permanente. Autoritățile au susținut de mult timp că detenția descurajează infracțiunile viitoare, deși peste 100 de studii efectuate în 2021 au indicat că acest lucru nu reduce recidiva. Al-Ghaili aspiră să schimbe acest tablou prin crearea unei închisori care să asiste infractorii în învățarea lecțiilor din trecut. Procesul de reabilitare ar dura doar câteva minute, însă pentru cei aflați în detenție, acestea ar putea părea ani întregi. „În mintea infractorului, timpul ar trece diferit, mai lent decât în realitate, făcându-l să experimenteze ani întregi”, spun specialiștii.
"Conceptul Cognify ar putea să implanteze amintiri artificiale direct în creierul deținuților. Aceste amintiri "vii" sunt generate în timp real folosind conținut creat de inteligența artificială", se explică în videoclipul de mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News