De unde a pornit Moartea Neagră, boala care a decimat omenirea timp de secole

Sursă foto: Unsplash (Peter Kvetny)
Sursă foto: Unsplash (Peter Kvetny)

Numele de Moartea Neagră atribuit ciumei provine de la culoarea leziunilor pe care le provoacă corpului uman. 

La mai bine de doi ani de la apariția virusului în China, încă nu se știe cum s-a răspândit în rândul populației umane sau ce animal ori animale au găzduit virusul înainte de acel eveniment esențial. Oamenii au trăit cu microbi încă din primele zile, dar acum ”trăim într-o epocă a pandemiilor”, a declarat epidemiologul Dr. Larry Brilliant, CEO al Pandefense Advisory, o rețea de experți implicați în procesul de gestionare al unei pandemii.

Urmele lăsate de ciumă pot fi identificate în ADN-ul scheletelor

Cu toate acestea, datorită analizei ADN-ului, munca de detectiv științific necesară pentru a înțelege acești agenți patogeni dă roade, așa cum demonstrează una dintre descoperirile interesante din această săptămână.

Moartea Neagră a fost cel mai devastator focar de ciumă din lume. Se estimează că a ucis jumătate din populația Europei în doar șapte ani în timpul Evului Mediu. Istoricii și arheologii au încercat de secole să identifice sursa acestei pandemii, iar acum știința are un potențial răspuns, scrie CNN

Urme ale unei boli care i-a îmbolnăvit pe strămoșii noștri, inclusiv agentul patogen al ciumei, pot fi găsite ascunse în ADN-ul antic din rămășițele umane. Secvențierea genomului bacteriei ciumei Yersinia pestis, găsită în dinții exhumați din două morminte din actualul Kârgâzstan, ar fi putut rezolva enigma originii misterioase ale Morții Negre.

Cele două valuri ale Morții Negre

În 1347, ciuma a intrat pentru prima dată în zona Mediterană prin intermediul navelor comerciale care transportau mărfuri de pe teritoriile Hoardei de Aur din Marea Neagră. Acest prim val s-a extins și mai mult într-o pandemie ce a ținut 500 de ani, care a durat până la începutul secolului al XIX-lea.

Originile celei de-a doua pandemii de ciumă au fost mult timp dezbătute. Una dintre cele mai populare teorii a susținut că sursa provine din Asia de Est, în special din China. Dimpotrivă, singurele descoperiri arheologice disponibile până acum provin din Asia Centrală, aproape de lacul Issyk Kul, din ceea ce este acum Kârgâzstan.

Primul focar de ciumă identificat a plecat din Asia

Aceste descoperiri arată că o epidemie a devastat o comunitate comercială locală în anii 1338 și 1339. Mai exact, săpăturile care au avut loc cu aproape 140 de ani în urmă au scos la iveală pietre funerare care indică faptul că indivizi au murit în acei ani de o epidemie sau ”ciumă” necunoscută, scrie Heritage Daily. De la prima lor descoperire, pietrele funerare înscrise în limba siriacă au fost o piatră de temelie a controverselor în rândul savanților cu privire la relevanța lor pentru Moartea Neagră a Europei.

Cercetătorii au asociat anterior punctul inițial al Morții Negre cu o diversificare masivă a tulpinilor de ciumă, așa-numitul eveniment ”Big Bang” al ciumei. Dar data exactă a acestui eveniment nu a putut fi estimată cu precizie și s-a crezut că s-a întâmplat cândva între secolele al X-lea și al XIV-lea.

Ar fi fost identificată sursa Morții Negre

Echipa de cercetare a reunit acum genomul antic al ciumei de pe sit-urile din Kârgâzstan și a investigat modul în care ar putea avea legătură cu acest eveniment Big Bang.

”Am descoperit că tulpinile antice din Kârgâzstan sunt poziționate exact la nodul acestui eveniment masiv de diversificare. Cu alte cuvinte, am găsit tulpina sursă a Morții Negre și chiar știm data exactă a acesteia (adică anul 1338)”, spune Maria Spyrou, autor principal și cercetător la Universitatea din Tübingen.

Dar de unde a venit această tulpină? A evoluat local sau s-a răspândit în această regiune din altă parte? Ciuma nu este o boală a oamenilor; bacteria supraviețuiește în cadrul populațiilor de rozătoare sălbatice din întreaga lume, în așa-numitele rezervoare de ciumă. Prin urmare, tulpina antică din Asia Centrală care a provocat epidemia din 1338-1339 în jurul lacului Issyk Kul trebuie să fi provenit dintr-un astfel de rezervor.

”Am descoperit că tulpinile moderne cele mai strâns legate de tulpina antică se găsesc astăzi în rezervoarele de ciumă din jurul munților Tian Shan, atât de aproape de locul în care a fost găsită tulpina antică. Acest lucru indică o origine a strămoșului Morții Negre în Asia Centrală”, explică Johannes Krause, autor principal al studiului și director la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel