Guvernul Ponta va reîntregi salariile și va restitui banii luați ilegal din pensii. Cum va evita capcana întinsă de PDL, încă din noiembrie 2011? Fosta majoritate nu a prevăzut în buget sume pentru reîntregirea salariilor, nici pentru pensii. Pentru a nu crește deficitul bugetar, guvernul Ponta trebuie să renunțe la unele investiții. Programul național pentru dezvoltarea infrastructurii (PNDI) va fi mai mult ca sigur sacrificat. Este, însă, necesară și tăierea altor cheltuieli inutile. Cum ar putea ataca, în doar 6 luni, topul marilor datornici la buget, rezolvând probleme care trenează de mai bine de un deceniu?
Pe primul loc se află CFR, care produce statului o pagubă de 560 de milioane de euro. Compania Huilei se află pe locul doi, cu datorii de circa 500 de milioane de euro. Greu de restructurat. Pe trei, avem o surpriză. Televiziunea Română. Datoriile TVR sunt de 130 de milioane de euro, mai mari decât ale CFR Marfă, care nu trec de 90 de milioane. Dacă statul român datorează pensionarilor circa 200 de milioane de euro, 130 de milioane sunt datorate furnizorilor TVR și băncilor, prin credite angajate de conducerea instituției.
Acest efort al statului este inutil. Audiența făcută în ziua de 1 mai, de exemplu, la conferința de presă prilejuită de anunțarea guvernului Ponta, a fost de 5 ori mai mică decât a Antenei 3. TVR a oscilat între 0,9-1,7 puncte de rating, în vreme ce Realitatea și România Tv au avut în jur de 2 procente, iar Antena 3, așa cum aminteam, a înregistrat între 5,3-7,2 procente.
Cum s-au topit banii TVR
Instituția din Calea Dorobanților a continuat să facă angajări, în plină criză: sute de oameni au fost aduși în TVR, care nu a respectat regula valabilă pentru bugetari: o angajare la 7 posturi vacante . A fost bugetat TVR Info, de unde sunt recompensați cu salarii ”nesimțite” unii jurnaliști ”portocalii”. Cele mai mari cheltuieli sunt generate de externalizarea unor producții mamut, către firme particulare. TVR își plătește proprii angajați, de la mașiniști la creatorii de costume, dar banii se scurg către case de producție private, fără să se restructureze schema de personal.
Mecanismul externalizării a fost împins până la emisiunile informative, realizate de un singur jurnalist și un producător. Dacă pentru o emisiune se plăteau circa 2000 de euro, ca salarii, după externalizare se plătește o sumă aproape dublă, ca servicii.
Raportul TVR nu a fost dezbătut în Parlament nici pentru anul 2010, dar sunt șanse ca actualul Consiliu de Administrație, și președintele Alexandru Lăzescu să fie demiși, după schimbarea majorității parlamentare. Oricum, între Lăzescu, numit de președintele Traian Băsescu, și CA apăruseră divergențe, încă din ianuarie, după ce reprezentanții UDMR au încetat să mai voteze la fel ca oamenii PDL din Consiliu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu