Un studiu recent a stabilit de unde vin cele mai frumoase insecte de pe planetă: fluturii.
Istoria lepidopterelor începe în urmă cu doar 100 de milioane de ani, atunci când un grup de molii a început să migreze ziua mai mult decât obişnuiau să zboare pe timpul nopţii. O etapă importantă care a pus bazele a ceea ce vedem astăzi în câmpurile cu flori. Tot în timp, potrivit studiului, moliile au căpătat culori variate iar aripile s-au extins, astfel că azi vedem sute de tipuri de fluturi în funcţie de zonă.
Analiza genomului a peste 2.000 de specii de fluturi de pe întreaga planetă arată că fluturii au apărut în vestul Americii de Nord. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acești fluturi au migrat spre America de Sud și Asia, ajungând relativ târziu în Africa, chiar după India, (pe atunci o insulă izolată) sau Orientul Mijlociu, după cum scrie Sci Tech Daily. Au ajuns și în Australia și chiar Antarctica și abia în cele din urmă în Europa, la circa 45 de milioane de ani după ce atinseseră vestul Asiei.
Diversitatea speciilor de fluturi de astăzi este cea mai redusă pe teritoriul Europei, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature. Din spusele oamenilor de știință, se pare că fluturii au evoluat în paralel cu florile. Practic, a fost un o reacţie firească a insectelor la apariția plantelor cu flori și, evident, nectar. Ulterior, simbioza celor două grupuri vii a dus la diversificarea masivă pe care o întâlnim astăzi.
Fenomenul este vizibil peste tot, iar biologii au și explicații. Urbanizarea, agricultura intensivă, folosirea pesticidelor, incendierea vegetației și nu în ultimul rând poluarea au dus la dispariția acestor insecte. Din această cauză se produc dezechilibre care ne pot afecta inclusiv pe noi. Mai mult, potrivit ultimelor rapoarte ale biologilor, în oraşe fluturii au devenit o raritate. Roiurile care altădată umpleau parcurile au dispărut aproape complet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci