De unde vine, de fapt, expresia „florile dalbe“ din colindele de Crăciun

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Originea expresiei „florile dalbe“ este una pe cât de aparte, pe atât de veche în spațiul etnografic românesc.

Colindele maramureșene au un specific aparte, cu expresii pe care românii din alte zone cu greu le pot înțelege. Este un întreg mister față de expresia „lerui Doamne” din colindele maramureșene. Totuși, unii specialiști cred că ar proveni din „aleluia”, care s-a transformat în „aleruia” sau „hai, lerui Doamne” și apoi a devenit ceea ce știm astăzi din vechile colinde maramureșene, potrivit directmm.

De unde vine expresia „florile dalbe“

În ce privește „florile dalbe” sau flori de măr”, aceste expresii au o origine în acțiuni mult mai practice. Conform publicistului Teofil Ivanciuc, „florile dalbe” și flori de măr” sunt legate de un ritual practicat în Maramureș în această perioadă.

„Pe vremuri, în seara de Zămislirea Sfintei Fecioare Maria (9 decembrie) se punea în casă, într-un vas cu apă, o creangă de măr, care, datorită modificării de temperatură, înflorea exact de Crăciun!”, a explicat

„După Anul Nou, florile de măr erau amestecate cu un anumit stoc de fân și date apoi spre hrană vitelor, într-un rit de protecţie şi bunăstare. De acolo avem refrenul colindului: . Așadar, adevăratul pom maramureșean de Crăciun nu este bradul, ci creanga de măr…”, a precizat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel