De Ziua mondială a Educaţiei, mii de profesori români vor protesta la Guvern şi la Palatul Cotroceni, unde îşi are originea „tot răul” din ţară

Publicitate

Capitala va fi marţi scena a două mitinguri organizate de cadrele didactice din ţară. Federaţia „Spiru Haret” şi FEN vor protesta la Palatul Cotroceni, locaţie unde sunt aşteptate mii de persoane şi care a fost special aleasă de liderii sindicali deoarece, potrivit acestora, „tot ce se întâmplă rău în ţara asta îşi are originea la Cotroceni". Nemulţumirile cadrelor profesorilor se leagă atât diminuarea salariilor cu chiar până la 50%, cât şi de proiectul Legii Educaţiei care permanentizează această scădere, deşi Curtea Constituţională a precizat că această măsura ar trebui să fie valabilă pe o perioadă determinată.

O delegaţie a sindicaliştilor va pleca după mitingul de marţi la Bruxelles pentru a le prezenta comisarilor din Educaţie criza din învăţământul românesc. Totodată, sindicaliştii spun că vor începe în acelaşi timp acţiunile în justiţie la CEDO, vizând toate procesele câştigate de profesori.

Mitingul de la Palatul Cotroceni va începe la ora 12.30, potrivit Mediafax.

Între orele 11.00 şi 12.30 şi Piaţa Victoriei va fi blocată, unde sunt aşteptate circa 10.000 de cadre didactice afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Liderii sindicali i-au chemat şi pe părinţi, dar şi pe studenţi să se alăture acţiunii, pentru a salva şcoala românească. Preşedintele Federaţiei, Aurel Cornea, a explicat că, după pichetarea din faţa Guvernului, cadrele didactice vor merge în marş pe Calea Victoriei, până la sediile ministerelor Muncii şi Educaţiei, unde vor depune memorii cu revendicările personalului din învăţământ.

Întrebat dacă marţi, în ziua mitingului, elevii vor face cursuri conform orarelor şcolare, Cornea a spus că aceştia vor participa la activităţi specifice dedicate Zilei Educaţiei, explicând că poate fi vorba şi de activităţi sportive, ieşiri în aer liber sau vizite la muzee.

Printre revendicările FSLI se mai numără respectarea condiţiilor igienico-sanitare în toate şcolile, având în vedere că 10 la sută dintre şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, transport şcolar şi manuale noi pentru toţi elevii, modificarea programelor şcolare, depolitizarea învăţământului şi reducerea vârstei de pensionare de 65 de ani propusă în legea pensiilor. „În 2010, învăţământul românesc arată astfel: 2.000 de unităţi de învăţământ nu au aviz sanitar de funcţionare din cauza condiţiilor insalubre, sute de şcoli sunt fără apă curentă, grupuri sanitare, mobilier funcţional sau alte dotări, sute de elevi fac naveta pe jos, deşi statul trebuie să le asigure mijlocul de transport către şcoală", a spus Cornea. El a precizat că este pentru prima dată când FSLI organizează acţiuni de protest pentru a cere îmbunătăţirea sistemului de învăţământ, nu doar majorări salariale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel