Muzeul Național al Literaturii Române organizează un spectacol de muzică și poezie numit „De ziua ta, femeie”, dedicat Zilei Internaționale a Femeii, vineri, 8 martie 2019, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Strada Boteanu 1, cu participarea extraordinară a actorilor Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, George Mihăiță și a cantautorului Nicu Alifantis.
„A devenit o tradiţie ca luna martie să fie una dedicată celebrării feminităţii. Este unanim acceptat faptul că la început de primăvară, chiar dacă numai din punct de vedere calendaristic, femeia să fie omagiată în diversele ei ipostaze de mamă, de soţie sau iubită. Femeia, fiinţă liberă şi independentă, raţională şi romantică, simplă şi încântătoare, pământeană şi divină. Un etern mister, femeia a fost sursa de inspirație a marilor poeţi, a scriitorilor, a pictorilor și muzicienilor, aceștia având infinită încredere în intuiţia ei, lăsându-se cumva călăuziți de căldura, blândețea și răbdarea ei. „Dacă n-ai văzut încă o femeie care iubește, atunci n-ai văzut niciodată o femeie frumoasă,” scria unul dintre marii scriitori români, Camil Petrescu. Femeia, a artiștilor muză... l-a determinat pe Emil Cioran să scrie: „Femeia este muzica rătăcită în carne.”
Ziua Femeii a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte. Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeii s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas. După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Ziua femeii a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977, devenind o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA. Ziua Internaționala a Femeii simbolizează emanciparea femeii, fiind instituită pentru a promova drepturile acestora și egalitatea cu bărbații. ”
Spectacolul „De ziua ta, femeie” este o împletire de muzică și poezie, un elogiu adus femeii prin intermediul marilor poeți români la care își dau concursul actorii Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele și George Mihăiță și cantautorul Nicu Alifantis.” Întrucât accesul se va face în baza unor rezervări online, MNLR a anunțat că locurile au fost ocupate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu