24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, a fost sărbătorită de comunitatea din comuna tulceană Jurilovca.
Evenimentul, a cărui gazdă a fost Primăria Jurilovca, a fost deschis cu prezentarea onorurilor militare de către Batalionul de Infanterie Marină Heracleea, Babadag către primarul comunei Eugen Ion și către deputatul Silviu Feodor, reprezentant al Comunității Rușilor Lipoveni.
A urmat un omagiu adus eroilor comunei morți în cele două Războaie Mondiale, prin depunerea de coroane la troița din localitate apoi, momentul mult așteptat, parada militară.
Militarii au coborât în pas de defilare către portul nou din Jurilovca, acolo unde Ansamblul Dorulețul, condus de maestrul Ștefan Coman, i-a întâmpinat pe toți cei prezenți la eveniment, invitându-i la Hora Unirii.
Atmosfera a fost una specială, cu sute de oameni prinși „mână cu mână” într-un simbol al unității și solidarității, iar podul din port a fost decorat cu un tricolor imens.
“Suntem aici și sărbătorim faptul că acum 165 de ani a început construirea României moderne, a României mari și puternice.
A fost un vis pe care strămoșii noștri au reușit să-l realizeze datorită inteligenței, hotărârii și încăpățânării de a nu renunța, oricât de greu le-ar fi fost”, a declarat primarul Eugen Ion în discursul său.
“Ce ne oprește pe noi, astăzi, să ne realizăm visele ca țară, ca popor, ca cetățeni ai unei țări libere?
Noi, în Jurilovca, români, lipoveni, bulgari, aromâni, trăim într-un loc în care am demonstrat că visele devin realitate numai și numai prin muncă […] N-am fi reușit asta, însă, dacă nu am fi fost o comunitate, dacă nu am fi fost uniți, cum nici România nu ar fi fost astăzi acolo unde este, dacă nu ne-am fi unit“, a continuat acesta.
Sărbătoarea Unirii Principatelor Române în portul nou din Jurilovca s-a încheiat în jurul orei 14.00, după ce sute te turiști și localnici au dansat pe acordurile muzicii populare românești și s-au încălzit cu ceai fierbinte și vin fiert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News