Urmărește emisiunea live


De Ziua Vârstnicilor se lansează Campania "Zâmbetul bunicilor". Ce se face cu banii strânși din SMS-uri

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă lansează Campania ”Zâmbetul bunicilor”!

Fondurile strânse prin trimiterea unui SMS cu textul SENIOR la numărul de telefon 8864 se vor folosi la construirea unui Centru de Zi Multifuncțional dedicat exclusiv seniorilor și unde aceștia să aibă acces gratuit!

Pe 14 decembrie 1990, Adunarea Generală a Națiunilor Unite desemna ziua de 1 octombrie  Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, iar în anul 2020 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat perioada 2021 – 2030, ”Deceniul ONU al îmbătrânirii sănătoase” care își propune să ofere tuturor ”oportunitatea de a adăuga viață anilor”. Scopul este acela de a fi reduse, cităm, ”inechitățile în materie de sănătate și îmbunătățirea vieții vârstnicilor, a familiilor lor și a comunităților prin acțiuni colective” desfășurate pe patru direcții: schimbarea modului în care gândim, simțim și acționăm față de înaintarea în vârstă; dezvoltarea comunităților în moduri care să promoveze abilitățile vârstnicilor; furnizarea de servicii de îngrijire integrată și de sănătate primară, centrate pe persoană, care să răspundă vârstnicilor; acces la îngrijire de calitate pe termen lung pentru persoanele în vârstă care au nevoie de acest serviciu.

Avem tot mai mulți bătrâni

Populația mondială îmbătrânește, iar sănătatea persoanelor în vârstă poate fi influențată, îmbunătățită și menținută printr-un stil de viață sănătos, prin sprijinul comunității, accesul la servicii medicale și asistență medicală, nivelul de trai și politicile de sănătate publică, precum includerea în programe de prevenție și screening medical regulat. Statisticile confirmă că populația UE va scădea pe termen lung, iar structura de vârstă se va schimba semnificativ în următoarele decenii. Până în anul 2030, pe glob, 1 din 6 oameni va avea 60 de ani sau peste, până în anul 2050, numărul de persoane cu vârsta de 60 de ani și peste se va dubla (2,1 miliarde), iar al celor cu vârsta de 80 de ani sau peste se va tripla ajungând la 426 de milioane.

Conform raportului Institutului Naţional de Statistică (INS) din anul 2021, în România trăiesc peste 3,6 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani.

”În România, fenomenul de îmbătrânire este peste media Uniunii Europene, de aceea oficialii trebuie să ia urgent măsuri pentru a ține sub control acest fenomen. Accelerarea acestui process în România este demonstrată de îmbătrânirea populației cu 10-15% anual, iar situația este deja extrem de îngrijorătoare” – a spus Dr. Alexandra Dobre, președinta Asociaţiei Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă. ”În lipsa unor politici publice  clare, care să încurajeze îmbătrânirea activă și sănătoasă a populației, efectele negative vor deveni tot mai vizibile: creșterea costului asociat sănătății și a cheltuielilor publice pentru sănătate, presiunea financiară uriașă asupra sistemului de pensii și asistență socială, lipsa programelor naționale de prevenție a principalelor cauze de îmbolnăvire tipice vârstnicilor. Mă bucur însă că am reușit, la nivel național, să adoptăm Strategia Națională de Îmbătrânire Activă 2023 - 2030 al cărei obiectiv general este creșterea numărului de persoane vârstnice care reușesc să trăiască o viață independentă cât mai mult timp posibil și îmbunătățirea accesului la servicii adecvate de îngrijire de lungă durată pentru persoanele vârstnice dependente. Schimbarea percepției societății asupra îmbătrânirii și încurajarea unei abordări pozitive a acestui subiect implică oricum mari eforturi la nivel individual, comunitar și social.”.

Centru multifuncțional pentru vârstnici

Cea de-a II-a ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă, un eveniment de mare anvergură organizat pe 3 septembrie, la Grand Hotel Intercontinental, a avut ca obiectiv principal continuarea drumului către realizarea unui sistem național care susține, încurajează și informează persoanele vârstnice privind implicarea în diferite activități sociale şi de a descoperi cheia unei îmbătrâniri active și sănătoase. 

La acel veritabil „maraton al cunoașterii”, a fost lansat Proiectul național de securitate cibernetică în rândul seniorilor, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică (ICI București) și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și s-a anunțat lansarea numărului unic pentru donații, pentru finanțarea unui prim centru de zi multifuncțional pentru vârstnici.

”Dezideratul acestui eveniment a fost și este acela de a demonstra nevoia existenței mai multor Centre de Zi pentru seniori! Anul viitor vom deschide și noi un astfel de centru, iar anul acesta lansăm în premieră două proiecte foarte importante, de mare impact: Albumul SENIORI de COLECȚIE – o încununare a celor 23 de Gale SENIORI de COLECȚIE cu invitați de excepție pe care le-am iniţiat şi organizat și Campaniile Naționale și <ZÂMBETUL BUNICILOR>” – menționa Alexandra Dobre.

Așadar, începând cu data de 1 octombrie 2024, Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă lansează Campania ZÂMBETUL BUNICILOR prin care se poate trimite un SMS la numărul de telefon 8864 cu textul SENIOR! Valoarea donației este de 4 euro pe lună, iar toate fondurile strânse se vor folosi la construirea unui Centru de Zi Multifuncțional dedicat exclusiv seniorilor și unde aceștia să aibă ACCES GRATUIT!

Proiectul își propune înființarea unui Centru de Zi pentru Persoanele Vârstnice, destinat îmbunătățirii calității vieții seniorilor comunității bucureștene. Centrul de Zi pentru Persoanele Vârstnice nu va fi doar un loc unde seniorii pot petrece timpul liber, ci și un mediu sigur și prietenos care le oferă sprijin, activități și oportunități menite să contribuie la menținerea sănătății fizice și mentale.

În prezent, în București, locuiesc aproximativ 600.000 de seniori, iar centre de zi care să ofere activități gratuite funcționează doar 9, insuficiente pentru a acoperi nevoia de participare la o viață activă în mijlocul comunității, pe care mulți dintre seniori și-o doresc. ”Deschiderea unui nou loc de întâlnire, socializare și suport, adaptat nevoilor și preferințelor vârstnicilor, prin care să putem preveni astfel izolarea socială, marginalizarea și stigmatizarea persoanelor vârstnice, este absolut necesar, atâta timp cât România trebuie să implementeze la nivel național, conform directivelor europene, conceptul de îmbătrânire activă” – spune Alexandra Dobre.

Spațiul Centrului de Zi, pe care Asociația Institutul Național de Imbătrânire Activă îl va pune la dispoziție va avea o suprafață de 300 mp, permițând astfel participarea simultană la activități  a unui număr de minimum 50 seniori, și anume:

Ateliere de creație și artă: Pictură, sculptură, lucru manual, teatru

Activități recreative: Jocuri de societate, șah, puzzle-uri, seri de film

Educație continuă: Cursuri de informatică, limbi străine, literatură

Activități fizice: Gimnastică ușoară, yoga, dans, plimbări organizate

Grupuri de suport și consiliere: Sesiuni de consiliere psihologică și întâlniri de grup

Organizarea de excursii obiective turistice și vizite culturale la muzee

Centrul de Zi va fi adaptat nevoilor seniorilor, cu săli de activități, zonă de relaxare, bucătărie și spațiu verde, iar personalul care deseverște activitatea centrului este format din asistenți sociali, psihologi, kinetoterapeuți și personal administrativ.Programele și activitățile desfășurate vor fi alcătuite și implementate de psihologi, medici și specialiști, în vederea acoperirii unei game largi de nevoi manifestate de persoanele varstnice. Beneficiarii sunt persoane cu varsta de peste 60 de ani, cu posibilități materiale reduse, care își doresc un mediu cald și primitor unde seniorii pot lega noi prietenii, unde își pot îmbunătăți activitățile fizice și mentale în vederea menținerii unei stări bune de sănătate, prin activități fizice, educative și recreative, consiliere și activități de grup care oferă suport emoțional și ajută la gestionarea provocărilor specifice vârstei.

”Schimbarea percepției societății asupra îmbătrânirii și încurajarea unei abordări pozitive a acestui subiect implică mari eforturi la nivel individual, comunitar și social. Putem contribui la această schimbare prin crearea de oportunități privind interacțiunea dintre generații, cum ar fi proiecte educaționale în care seniorii împărtășesc cunoștințele lor cu cei tineri. Trebuie să ne asigurăm că serviciile de îngrijire pentru persoanele în vârstă sunt de calitate și totodată accesibile lor, fapt care ar putea ajuta la menținerea independenței și a calității vieții. Trebuie să fim mai mulți cei care ne implicăm în promovarea politicilor sociale și îmbunătățirea legislației care sa susțină persoanele de vârsta a treia, asigurându-ne că există și resurse adecvate” – Alexandra Dobre, președintă Asociaţiei Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel