Debitul Dunării, în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la 4.000 mc/s

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staţionar în intervalul 4.200-4.300 metri cubi pe secundă (mc/s) în primele cinci zile ale intervalului de prognoză, apoi în scădere până la valoarea de 4.000 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s), arată prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la data de 15 iulie 2023.

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere. Pentru luna iulie, prognoza debitelor medii pe Dunăre la intrarea în ţară este de 5.350 mc/s, în timp ce maximele sunt estimata la 6.000 mc/s, iar minimele la 3.500 mc/s.

În ceea ce priveşte râurile din România, în prima parte a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare.

În partea a doua a intervalului, debitele vor fi relativ staţionare pe râurile din estul şi sud - estul ţării şi în scădere pe celelalte râuri. Hidrologii avertizează că pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de munte, ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă.

Astfel, în luna iulie, regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu; între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Mureş (exceptând Târnavele) şi pe cursul superior al Prutului; între 50-80% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Someş (exceptând Lăpuşul), Crasna, Barcău, Târnava Mare, Târnava Mică, Olt, Argeş, Ialomiţa, pe cursul superior şi mijlociu al Bistriţei, pe cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei şi Trotuşului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului.

De asemenea, regimul hidrologic va fi între 30-50% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuş, Vedea, Buzău, Putna, Trotuş mijlociu şi inferior, pe cursul Siretului, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Sucevei şi Moldovei şi pe râurile din Dobrogea şi sub 30% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice ale Râmnicului Sărat şi Bârladului şi pe afluenţii Prutului.

„În luna iulie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de vest a ţării”, arată prognoza trimestrială emisă de INHGA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel