Debitul Dunării la intrarea în țară, în scădere, dar peste media multianuală

FOTO: DC News
FOTO: DC News

Dunărea are debitul în scădere la intrarea în țară, dar este peste media multianuală a lunilor septembrie și octombrie.

Citește și: Prognoza ANM pe următoarele două săptămâni. Vremea pe regiuni

Dunărea va avea un debit în scădere, la intrarea în țară, în decursul următoarelor zile, după care va deveni relativ staționar, dar tot peste mediile lunilor septembrie și octombrie, arată prognoza publicată, luni, de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Astfel, până pe data de 4 octombrie, pe secțiunea Baziaș, debitele Dunării Debitul vor ajunge la valoarea de 7.100 mc/s, după care vor deveni relativ staționare, în intervalul 7.100 - 7.200 mc/s, peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) și octombrie (3.850 m3/s).

De asemenea, în aval de Porțile de Fier debitele vor fi, în general, în creștere, mai puțin în primele zile ale intervalului de prognoză, când vor fi în scădere ușoară pe sectorul Gruia - Corabia.

Hidrologii menționează că, pe râuri, în perioada 1 octombrie, ora 7:00 - 7 octombrie, ora 7:00, debitele vor fi, în general, în scădere (în special în prima parte a intervalului), cu excepția cursurilor mijlocii și inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creștere prin propagare.

În a doua parte a intervalului de prognoză, debitele vor fi în creștere începând cu râurile din jumătatea de vest și ulterior pe majoritatea râurilor din țară, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ și propagării, notează Agerpres.

Cod galben și portocaliu  până marți la prânz

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, hidrologii au actualizat avertizările hidrografice.

Astfel, hidrologii au emis Cod galben pentru intervalul 30 septembrie ora 12:00 și 1 octombrie 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Râmnicu Sărat – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Vrancea și Buzău), Putna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Vrancea), Trotuș – bazin amonte S.H. Ghimeș Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Ghimeș Făget (județele: Harghita, Bacău, Neamț, Covasna și Vrancea), Bistrița – bazin amonte S.H. Cârlibaba și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Cârlibaba (județele: Suceava, Neamț, Harghita și Bacău), Moldova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Suceava și Neamț), Suceava – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Suceava), Prut – afluenții aferenți sectorului amonte confluență cu râul Jijia (județele: Botoșani și Iași), Jijia – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Botoșani și Iași).

De asemenea, tot avertizare Cod galben a fost emisă și pentru intervalul 30 septembrie ora 12:00 și 1 octombrie ora 24:00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – bazin amonte S.H. Negrești și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Negrești (județele: Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați și Vrancea), Siret – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Lungoci (județul Galați), Prut – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Jijia (județele: Iași, Vaslui și Galați) și râurile din Dobrogea (județele: Tulcea și Constanța).

Totodată, în intervalul 30 septembrie ora 12:00 și 1 octombrie ora 12:00, este învigoare avertizarea Cod portocaliu, pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Elan (județele: Vaslui și Galați), Siret – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Lungoci (județul Galați) și râurile din Dobrogea (județele: Tulcea și Constanța).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel