Debtocracy, un documentar despre fața nevăzută a crizei prin care trece Grecia - VIDEO

1debtocracy
1debtocracy

Activiştii de pe stradă şi artiştii greci au realizat un documentar numit "Debtocracy" în care vorbesc despre modul în care Europa exploatează Grecia. Filmul de 75 de minute vrea să arate şi să sugereze ce se întâmplă dincolo de protestele din stradă ale grecilor, notează Business Insider.

autor: Alex Antonache

Ideea filmului se centrează pe modul în care Europa "ajută" grecii, împrumutul fiind în fapt o prefăcătorie pentru a proteja băncile franceze şi germane pe spatele poporului grec. Documentarul este unul realizat în acest an de Jurnaliştii greci Katerina Kitidi şi Aris Hatzistefanou. În Grecia a avut un mare succes fiind vizionat, numai pe Internet, de peste un milion de oameni. Filmul se concentrează pe două aspecte: cauzele care au dus la situaţia actuală a Greciei şi posibilele soluţii propuse guvernanţilor pentru ieşirea din actuala criză.

Primele minute ale filmului sunt foarte dure. Deşi prima scenă arată o familie fericită şi mulţumită, strânsă în jurul mesei, unul dintre membrii acesteia începe să aibă vedenii la vederea unui cuţit. La final, se observă că cel care ţinea cuţitul este Dominique Strauss-Kahn, şi apoi vocea sa rosteşte următoarele cuvinte: "Nu lupta împotriva doctorului. Câteodată, doctorul îţi administrează un tratament care nu îţi place, dar, chiar şi dacă nu îţi place, doctorul este acolo pentru a te ajuta".

Evident, și acest documentar, ca și cel legat de Argentina, suferă la capitolele descrierii cauzelor și mai ales al ”soluțiilor”, unde regpsim aceeași iluzie a poporului implicat, civic, luptător, ”ca în Tunisia și Egipt”, dupa cum se exprima unul din vorbitori.

Cauza dezastrului economic din Grecia şi din multe alte ţări ale lumii ar avea la bază înşelătoria de tip neo-liberal pusă în practică de aşa-numiţii „asasini economici”. În acest sens este făcută o paralelă cu situaţia din Argentina, de acum câţiva ani, ilustrată în documentarul Memoria del saqueo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel