Deca, despre discuţiile cu sindicatele pentru evitarea grevei generale în învăţământ: Au început discuţiile pe contractul colectiv de muncă

Deca, despre discuţiile cu sindicatele pentru evitarea grevei generale în învăţământ - Dialogul continuă! Sursa foto: Agerpres
Deca, despre discuţiile cu sindicatele pentru evitarea grevei generale în învăţământ - Dialogul continuă! Sursa foto: Agerpres

Ligia Deca a declarat că dialogul cu Federaţiile sindicale din zona învățământului preuniversitar continuă, până când va fi agreată o formă de comun acord a contractului colectiv de muncă.

"Au început discuţiile pe contractul colectiv de muncă. Este o discuţie care nu vizează zona salarială. Acea chestiune trebuie clarificată cu Ministerul Muncii în contextul discuţiilor pe legea salarizării în sectorul public. Noi avem însă o serie de alte chestiuni care vizează activitatea şi drepturile cadrelor didactice. Am desemnat prin ordin de ministru o echipă de negociere. Federaţiile sindicale din zona preuniversitarului au venit astăzi şi înţeleg că dialogul a fost unul foarte bun, s-a progresat. Sigur, mai sunt chestiuni în discuţie. Dialogul continuă până când va fi agreată o formă de comun acord a contractului colectiv de muncă. Aceasta este o chestiune care ţine de Ministerul Educaţiei. Alte lucruri care sunt solicitate de către federaţiile sindicale ale profesorilor sunt de competenţa altor ministere, cum este, de exemplu, Ministerul Muncii", a spus Ligia Deca la Radio România Actualități, potrivit Rador. 

În paralel continuă dezbaterile pentru întocmirea raportului asupra noilor legi ale educaţiei, care ar urma să primească vot decizional luni în Senat, spune ministrul Educației.

EXCLUSIV  Grevă profesori 2023. Răzvan Dumitrescu: Toți ați fost la guvernare și v-ați lovit de chestia asta / Ionuț Moșteanu (USR), propunere: Noi am fost doar 8 luni... / video

"Suntem încă în dezbateri în cadrul Comisiei de învăţământ din Senat. A fost parcursă în mare măsură legea învăţământului universitar. Suntem în toiul discuţiilor pe legea învăţământului preuniversitar. Până acum nu au fost modificări majore faţă de forma din Camera Deputaţilor. Considerăm că legile sunt foarte necesare şi vor aduce o serie de reforme binevenite pentru sistemul educaţional românesc şi ne dorim ca ele să poată intra cât mai repede în implementare. Să avem timp elaborăm legislaţia secundară pentru ca să putem vedea direct în clase, în procesul educaţional, reformele pe care le vizăm, care vizează şi echitatea şi creşterea calităţii", a mai punctat Ligia Deca.

 

Vezi și: Românii au talent și greva profesorilor. Ariana Dudună, eleva care ar merita 120.000 de euro, după ce a zis despre sistemul educațional

 

Ariana Dudună este o elevă din Constanța cu un discurs impecabil când vine vorba să argumenteze o poziție. Este un discurs adecvat pentru un elev din România, dar un discurs pe care nu l-am auzit niciodată.

De exemplu, argumentele pe care le-a adus privind susținerea grevei de către profesori ar trebui auzite/citite de toată lumea.

Sindicatele din Educaţie vor declanşa luni, 22 mai 2023, greva generală, a anunţat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

„Greva afectează elevii prin prisma faptului că orele sunt întrerupte, dar este important să ne uităm și cum lipsa grevei ar afecta elevii. De ce? Pentru că salarizarea deficitară a personalului didactic ne afectează pe noi toți, nu doar pe profesori, ci afectează buna funcționare a întregului sistem de învățământ. Inclusiv elevii sunt afectați! Dacă salariile nu vor crește semnificativ, în câțiva ani există riscul să avem un deficit foarte mare de cadre didactice și un număr foarte mare de cadre didactice necalificate”, a zis Ariana Dudună, o elevă din Constanța, la Digi 24.

„Dacă salariile nu cresc, absolvenții de Universitate nu se vor orienta către profesia didactică. Dacă ei nu se orientează spre profesia didactică, nu vom avea suficienți profesori noi care intră în sistem. Iar peste câțiva ani, vom avea un număr mare de profesori care ies din sistem pentru că se vor pensiona”, a mai spus eleva. 

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel