Ministrul Educației a prezentat astăzi pachetul legislativ care promite să îmbunătățească acele aspecte pentru care România este la coada multor clasamente: peste jumătate dintre copii nu înțeleg ce citesc, iar 15% dintre elevi renunță la școală înainte de vreme.
Ministrul Educației a prezentat astăzi noile legi ale Educației. Vin în contextul în care România e campioană în UE la analfabetism funcțional, rata violenței școlare a crescut alarmant și încă avem enorm de multe situații în care elevii merg la toaletă în curte. Asta în timp ce România Educată, proiectul despre care președintele Klaus Iohannis și miniștrii susținuți de el au vorbit constant de 7 ani de zile, rămâne doar pe hârtie.
Principalele modificări - Legea învățământului preuniversitar:
Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă
Reducerea analfabetismului funcțional - 5 din 10 elevi de 15 ani au competențe matematice sub nivelul minim, 4 din 10 elevi citesc un text și nu pot formula o concluzie
Vrem să profesionalizăm cariera didactică - profiluri foarte clare de formare
Creșterea calității formării inițiale
Liceele pedagogice și universitățile vor forma profesorii de învățământ primar
Profesia didactică necesită studii superioare
Se va înființa corpul de mentorat. Vom generaliza masteratul didactic care include 80% practică - cei care se înscriu primesc bursă lunară egală cu salariul brut.
La 5 ani, cadrele didactice vor obține credite de formare
Se înființează un centru național de formare didactică
Ne dorim educatori și profesori motivați și susținuți
Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime peste 15 ani
Se acordă o primă de două salarii de bază la pensionare
Din 2028, admiterea elevilor în clasa a 5-a la colegiile naționale se va face în baza portofoliului obligatoriu. Ministerul vrea să pună stop claselor cu peste 30 de copii, vizelor de flotant și modei transferului elevilor la cele mai bune școli și prevede, în proiect, ca orele să se desfășoare în cel mult două schimburi, iar numărul elevilor într-o clasă să nu mai depășească 22 la ciclul primar și 26 la gimnaziu. Și ajungem la admiterea la liceu. Propunerea dublei admiteri la liceu cu un examen separat de Evaluarea Națională a stârnit cele mai multe controverse.
Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii pentru învăţământ primar, iar masteratul didactic va fi generalizat, urmând să se acorde o bursă lunară egală cu salariul mediu brut pentru cei înscrişi în program, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Ligia Deca, care a prezentat proiectele legilor Educaţiei, informează Agerpres.
"Încercăm să profesionalizăm cariera didactică. (...) Vom creşte calitatea formării iniţiale, corelat cu o formare continuă mai adecvată contextului. (...) Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar. Ceea ce până acum se forma doar la nivelul de învăţământ mediu acum vom forma la nivelul învăţământului superior. Profesia didactică este o profesie care necesită studii superioare. (...) Creştem sprijinul pentru cadrele didactice pentru Corpul de Mentorat şi Licenţiere Didactică. (...) Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o ştim astăzi. (...) Pentru a-l face atractiv vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, aducă cu salariul unui debutant, care se acordă celor înscrişi în program, indiferent dacă aceştia au parcurs deja un alt masterat sau vor parcurge în viitor", a explicat ministrul Educaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News