Gabriel Ispas, decanul Facultății de Drept la Universitatea Titu Maiorescu și fost secretar de stat al MEC, a vorbit despre unul dintre cele mai arzătoare subiecte din învățământ: sistemul home schooling.
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur au decis să o retragă pe fiica lor în vârstă de 9 ani, Sofia, de la şcoală, considerând sistemul home schooling este mai bun decât cel convenţional - sistem de învăţământ care dă naştere multor "frustrări care au darul de a distruge frumuseţea interioară" a copiilor.
Gabriel Ispas a spus că România, la acest moment, nu este pregătită pentru sistemul home schooling, dar poate fi o soluție pentru viitor.
[citeste si]
"Legea Educației spune foarte clar: învățământul din România este obligatoriu până la nivel de zece clase. Sistemul home schooling presupune existența unor profesori itineranți și o preocupare activă a părintelui în educarea copilului. Statul finanțează până la clasa a X-a fiecare copil. Închipuiți-vă ce s-ar întâmpla în momentul în care acest sistem ar fi introdus astăzi într-o Românie cu un sistem educațional despre care am vorbit în acest interviu. Nu am mai avea abandon școlar, cu certitudine, pentru că fiecare ar declara că urmează niște cursuri, am avea o problemă de alfabetizare și nu am putea să deducem cu echivalarea studiilor lui în momentul în care el va dori să revină în sistemul public. Dacă el vrea astăzi să învețe în sistem home schooling, de fapt, ar ieși din sistemul educațional. Dacă peste cinci ani vrea să revină în sistem, el intră de la nivelul de unde a plecat. Home schooling este astăzi, pentru România, o mare nebunie. Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat cu ideea de învățământ de ID la universități când, într-o dimineață, niște universități școlarizau și găinile. Exact la fel se va întâmpla cu home schooling dacă noi creăm astăzi posibilitatea unei asemenea enormități", a zis la interviurile DC News Live.
Răspunsul integral îl găsiți după minutul 25:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu