Dacă omenirea nu se va adapta rapid la schimbările climiatice, decesele datorate valurilor de căldură vor crește dramatic, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia. E vorba, în mod special, de oamenii care trăiesc în zonele tropicale, dar probleme vor avea și cei din Australia, Europa și Statele Unite.
Rata deceselor cauzate de valurile de caniculă ar putea creşte cu până la 2.000% în unele regiuni ale globului, până în 2080, atrage atenția un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Monash din Australia, care a fost publicat marţi, în timp ce mare parte din emisfera nordică se confruntă cu temperaturi foarte ridicate.
Studiul, care a fost publicat în PLOT Medicine, este primul făcut în lume în legătură cu efectele pe care le au valurile de caniculă, iar menirea sa este să atragă atenția asupra schimbărilor climiatice care se vor agrava în anii ce vin, motiv pentru care omenirea va trebui să își facă strategii de adaptare la ele.
Cercetătorii australieni au dezvoltat, pentru acest studiu, un model de estimare a deceselor datorate căldurii care vor surveni în 412 comunități din 20 de țări, în perioada 2031 - 2080, folosind mai multe scenarii.
Concluzia lor este alarmantă. De-a lungul anilor, schimbările climatice vor aduce multe episoade de vreme extremă pe glob, de la valuri de căldură, la uragane, notează eurekalert.org.
Va fi din ce în ce mai cald
„Valurile de căldură viitoare vor fi din ce în ce mai frecvente, mai intense şi vor dura din ce în ce mai mult", a explicat spune Yuming Guo, profesor asociat la Universitatea Monash din Australia.
El atrage atenția că, „dacă nu găsim rapid soluții care să încetinească schimbările climatice şi să-i ajute pe oameni să se adapteze la căldură excesivă, atunci vom avea o creştere majoră a deceselor cauzate decaniculă, mai ales în țările sărace de lângă Ecuator".
Creștere exponențială a deceselor
Potrivit studiului, în perioada menționată, în Australia rata deceselor ar urma să crească cu 471%, în timp ce Columbia s-ar putea confrunta cu o creştere eponențială de până la 2.000% a deceselor premature datorate căldurii, comparativ cu datele din 1971-2010. Alături de Columbia, pe lista cu țări aflate în pericol se află și Filipine sau Brazilia.
Din studiu reiese că, chiar şi în cel mai bun scenariu - în care emisiile care cauzează încălzirea planetei ar fi limitate, iar rata de creştere a populaţiei ar stagna - decesele tot ar creşte.
Măsuri contra caniculei
În timpul valurilor de căldură, definite ca fiind cel puţin două zile consecutive de temperaturi neobişnuit de ridicate, corpul nu poate disipa căldura, ceea ce face ca persoanele vârstnice să se confrunte cu riscul de a face insolaţie. Măsurile pentru a atenua efectele căldurii pot include deschiderea unor centre unde persoanele se pot răcori sau vopsirea acoperişurilor în alb pentru a reflecta căldura şi a menţine locuinţele răcoroase.
Valurile de căldură care au pus stăpânire pe emisfera nordică au dominat ştirile ultimelor săptămâni, cu zeci de decese înregistrate din Japonia până în Canada, potrivit Reuters și Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News