Prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor București, a vorbit despre ancheta pe care o realizează instituția în ceea ce privește situația mortalității ridicate din cadrul secției ATI din Spitalul Sf. Pantelimon.
„Aceste informații care au ajuns în spațiul public sunt îngrijorătoare nu doar pentru o persoană obișnuită, dar și pentru un medic. În ceea ce privește Colegiul Medicilor, noi am demarat o investigație, condusă de Departamentul de Jurisdicţie Profesională al Colegiului Medicilor din București. La solicitarea Ministerului Sănătății, noi am trimis un reprezentant pentru a se alătura controlului care a fost început de către Corpul de Control al ministrului Sănătății.
În cadrul anchetei pe care o derulăm avem posibilitatea să verificăm foile de observație și, totodată, să audiem medicii implicați. Toate aceste elemente sunt atent analizate de către departamentul nostru de jurisdicţie. Dosarul ulterior este înaintat Comisiei de Disciplină al Colegiului Medicilor din Municipiul București, care va da verdictul. Însă, ceea ce vreau să afirm cu toată tăria e că este extrem de important să se afle adevărul în această speță și acest lucru trebuie făcut cu celeritate maximă, atât pentru corpul medical, cât și pentru pacienți, pentru că este extrem de important pentru sănătatea și siguranța pacientului, pentru ca adevărul să fie cât mai repede cu putință deslușit, iar rezultatele trebuie cât mai repede date publicității.
Toată lumea trebuie să știe ceea ce s-a întâmplat acolo. Este singura modalitate prin care putem să vorbim despre siguranța pacientului, este singura modalitate prin care putem să vorbim de încredere în sistemul de sănătate românesc. (...) Obiectivul principal al investigației este determinarea felului în care a fost efectual actul medical. Noi asta trebuie să verificăm, dacă medicii care au lucra în această perioadă au respectat procedurile, dacă au respectat schemele de tratament indicate în situația pacienților respectivi.
În aceste situații, tratamentul cu substanța de care s-a vorbit este foarte nuanțat și există alte indicații de la caz la caz. (...) De cele mai multe ori terapia se modifică foarte frecvent pe parcursul evoluției pacientului, în funcție de complicațiile care apar”, a declarat președinta Colegiului Medicilor București, la Antena 3-CNN.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a făcut, tot astăzi, mai multe declarații referitoare la morțile suspecte de la Spitalul Sf.Pantelimon, după ce medicii le-ar fi scăzut intenționat doza de nordadrenalină unor pacienți de la Terapie Intensivă.
"Corpul de Control al ministrului Sănătăţi este de dimineaţă aici. (...) Nu sunt în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia. Sprijinim, bineînţeles şi spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea să stea la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi sper ca aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se desfăşoară în paralel - ale Parchetului, Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi bineînţeles cea internă, de la spital", a declarat Rafila, la Spitalul Sf. Pantelimon.
"Noi avem ca şi principiu adevărul, transparenţa şi profesionalismul. Aş vrea să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile, atât din partea Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, al comisiei de la spital", a completat Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News