O maladie care decimează populațiile de albine este originară din Europa, iar răspândirea sa rapidă este imputabilă apicultorilor, au stabilit cercetătorii britanici și americani într-un studiu care a fost publicat joi de revista 'Science', informează AFP.
Publicitate
Virusul responsabil pentru maladia aripilor deformate este deseori transmis la aceste insecte de un acarian numit 'Varroa destructor'.
Acesta este un virus comun, dar simptomele bolii sunt mai frecvente în cadrul populațiilor de albine infectate cu acest parazit.
Cercetătorii de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie) și Berkeley din California (SUA) au descoperit că albinele europene ale speciei 'Apis mellifera' sunt, fără îndoială, la originea tuturor cazurilor de aripi deformate la albinele din stupi infectate cu acest virus.
Singur, acest virus nu reprezintă o amenințare serioasă pentru albine, dar atunci când se întâlnește cu acarianul Varroa destructor, care se hrănește cu larve, combinația este devastatoare, ucigând milioane de albine în ultimele decenii.
Această constatare sugerează că această pandemie rezultă din transportul stupilor pentru polenizarea culturilor mai degrabă decât ca un fenomen natural, au ajuns la concluzie cercetătorii.
Acesta este primul studiu care demonstrează că albinele europene sunt sursa acestei pandemii care combină maladia aripilor deformate și acarianul Varroa destructor, a subliniat Lena Wilfert, de la Universitatea Exeter, co-autoare a studiului.
"Acest lucru arată că răspândirea acestei combinații distructive este în mare parte rezultatul activității umane, pentru că dacă ar fi fost fenomen natural ne-am fi putut aștepta ca apoi să se transmită între țările apropiate unele de altele, ceea ce nu este cazul", a spus cercetătoarea menționând, de exemplu, că în Noua Zeelandă tulpinile responsabile pentru deformarea aripilor la albine sunt originare din Europa.
[citeste si]
Constatarea întărește considerabil teoria că transportul albinelor de către oameni este cauza acestei pandemii, consideră omul de știință.
De aceea, este necesară stabilirea unor "limite stricte privind circulația stupilor, chiar dacă aceștia nu sunt infectați cu Varroa". De asemenea, cercetătorii subliniază cât de important este ca apicultorii să ia măsurile necesare pentru eradicarea acestui parazit din stupi dat fiind faptul că polenizatorii sălbatici pot fi, de asemenea, contaminați de virus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu