Decizia a fost luată! Astronauții NASA care au ajuns pe Stația Spațială Internațională cu Boeing se întorc acasă cu rivalul SpaceX

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Astronauții Butch Wilmore și Suni Williams se întorc acasă cu SpaceX.

Doi astronauți ai NASA care au zburat spre Stația Spațială Internațională (ISS) în iunie la bordul capsulei Starliner a companiei Boeing vor trebui să se întoarcă pe Pământ cu SpaceX la începutul anului viitor, a declarat sâmbătă șeful NASA, Bill Nelson, considerând că problemele sistemului de propulsie al capsulei Starliner sunt prea riscante pentru a transporta echipajul acasă, conform agenției Reuters.

Decizia agenției, care apelează la rivalul de top al Boeing în domeniul spațial, pentru returnarea astronauților este una dintre cele mai importante luate de NASA în ultimii ani. Boeing a sperat că misiunea sa de testare a capsulei Starliner va răscumpăra programul problematic după ani de probleme de dezvoltare și peste 1,6 miliarde de dolari peste buget din 2016.

Nelson, vorbind cu reporterii în cadrul unei conferințe de presă la Houston, a declarat că a discutat decizia agenției cu noul CEO al Boeing, Kelly Ortberg.

„El mi-a exprimat intenția că vor continua să rezolve problemele odată ce capsula Starliner va reveni în siguranță”, a spus Nelson despre Ortberg.

Boeing se confruntă, de asemenea, cu probleme de calitate privind producția de avioane comerciale, cele mai importante produse ale sale.

Primul echipaj al capsulei Starliner

Astronauții veterani ai NASA, Butch Wilmore și Suni Williams, au devenit primul echipaj care a călătorit cu Starliner pe 5 iunie, când au fost lansați spre ISS pentru ceea ce se aștepta să fie o misiune de testare de opt zile.

Sistemul de propulsie al Starliner a suferit o serie de defecțiuni începând cu primele 24 de ore ale zborului către ISS, provocând luni de întârzieri. Cinci dintre cele 28 de propulsoare s-au defectat și au apărut mai multe scurgeri de heliu, care este utilizat pentru presurizarea propulsoarelor.

În cadrul unei rare remanieri a operațiunilor astronauților NASA, cei doi astronauți sunt acum așteptați să revină în februarie 2025 la bordul unei nave spațiale SpaceX Crew Dragon, care urmează să fie lansată luna viitoare ca parte a unei misiuni de rutină de rotație a astronauților. Două dintre cele patru locuri ale navei Crew Dragon vor rămâne libere pentru Wilmore și Williams.

Starliner se va desprinde de ISS fără echipaj și va încerca să se întoarcă pe Pământ așa cum ar fi făcut-o cu astronauți la bord.

Boeing s-a chinuit ani de zile să dezvolte Starliner, o capsulă concepută pentru a concura cu Crew Dragon ca a doua opțiune a SUA pentru trimiterea echipajelor de astronauți pe și de pe orbita Pământului.

Test eșuat în 2019

Capsula Starliner a eșuat la un test din 2019 de lansare către ISS fără echipaj, dar a reușit în mare parte într-o nouă încercare din 2022, unde a întâmpinat, de asemenea, probleme cu propulsoarele. Misiunea din iunie cu echipaj a fost necesară înainte ca NASA să poată certifica capsula pentru zboruri de rutină, dar acum calea de certificare a echipajului Starliner a fost dată peste cap.

De când Starliner s-a andocat la ISS în iunie, Boeing s-a grăbit să investigheze ce a cauzat defecțiunile propulsoarelor și scurgerile de heliu. Compania a organizat teste și simulări pe Pământ pentru a colecta date pe care le-a folosit pentru a încerca să convingă oficialii NASA că Starliner este sigur pentru a transporta echipajul înapoi acasă.

Însă rezultatele acestor teste au ridicat întrebări inginerești mai dificile și, în cele din urmă, nu au reușit să calmeze îngrijorările oficialilor NASA cu privire la capacitatea capsulei Starliner de a efectua călătoria de întoarcere cu echipaj - cea mai dificilă și complexă parte a misiunii de testare.

Decizia NASA și calea acum incertă a capsulei Starliner către certificare se vor adăuga crizelor cu care se confruntă Ortberg, care a început luna aceasta cu obiectivul de a reconstrui reputația constructorului de avioane.

VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel