Pentru a face economie de energie, bradul de Crăciun care va fi expus în faţa Cancelariei Federale a Germaniei, recepţionat joi de Olaf Scholz, va fi iluminat mai puţin timp în comparaţie cu cel de anul trecut, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului acestei ţări, informează AFP.
Aşezat în curtea de onoare a clădirii din centrul Berlinului, în faţa Reichstagului, bradul de Crăciun din 2022, un molid adus din landul Brandenburg, va fi iluminat doar patru ore pe zi, între orele locale 16:00 şi 20:00, spre deosebire de anul trecut, când era iluminat 24 de ore din 24, a precizat acelaşi purtător de cuvânt. Consumul de electricitate pentru acest brad, decorat cu 4.920 de becuri LED, care sunt mai puţin consumatoare de energie, se ridică la 287 de waţi-oră.
Un cor de copii a sărbătorit sosirea bradului cântând colindul 'O Tannenbaum' în prezenţa cancelarului german. Anul trecut, bradul de Crăciun a fost recepţionat de lidera coaliţiei conservatoare Angela Merkel, care i-a predat apoi funcţia de cancelar, pe 8 decembrie, social-democratului Olaf Scholz. Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022 a bulversat aprovizionarea cu energie în Europa, făcând să crească preţurile pe această piaţă şi obligând Germania, la fel ca alte multe ţări, să devină mai atentă în privinţa consumului energetic.
La o distanţă de câteva sute de metri de Cancelaria Federală a Germaniei, economiile de electricitate vor afecta un alt 'rege al pădurilor', un brad Nordmann, adus din landul Turingia şi instalat în faţa Porţii Brandenburg: el va fi iluminat doar pentru şase ore pe zi (de la 16:00 până la 22:00), spre deosebire de anul trecut, când bradul de Crăciun a fost iluminat 24 de ore pe zi.
Afectat de un atentat islamist, apoi de criza sanitară cauzată de pandemia de COVID-19, Târgul de Crăciun din Strasbourg, ajuns la cea de-a 452-a ediţie, se deschide vineri şi aşteaptă 2,5 milioane de vizitatori până pe 24 decembrie, informează AFP.
Peste 1.000 de persoane vor fi mobilizate pentru a asigura securitatea, a anunţat Prefectura locală, la patru ani după atentatul islamist care a făcut cinci morţi în centrul capitalei alsaciene.
Şase unităţi de forţe mobile şi o echipă antrenată pentru atentate în masă vor fi de asemenea mobilizate în această zonă, unde vor fi instalate 300 de căsuţe în aer liber.
Este anticipată o redresare a evenimentului, după ce în 2021 a fost înregistrată o participare a publicului în scădere cu 25% în comparaţie cu ediţia din 2019. Căile ferate franceze au suplimentat cu 40.000 locurile disponibile în trenurile de mare viteză cu destinaţia Strasbourg în perioada Târgului de Crăciun, o creştere cu 15% în comparaţie cu anul trecut.
Oganizatorii estimează beneficii economice de 250 de milioane de euro pentru această regiune franceză în perioada Crăciunului 2022.
Primăria din Strasbourg, condusă de reprezentanţi ai partidelor ecologiste, a inflamat spiritele după publicarea unei liste cu produse interzise sau vândute sub rezervă, printre care se aflau şi tradiţionalele tartiflette (preparate din cartofi şi brânză topită), precum şi şampanie.
După o intervenţie a primarului din Reims, şampania a primit în cele din urmă dreptul de a fi prezentă în căsuţele târgului. Organizatorii evenimentului au explicat că noile norme se vor aplica începând cu ediţia din 2023.
Noua lege, care interzice prezenţa dispozitivelor de încălzire în exterior, îi va obliga de asemenea pe comercianţii din Strasbourg să se îmbrace mai gros decât o făceau la ediţiile din anii trecuţi, întrucât ei nu vor mai putea să-şi încălzească căsuţele, iar iluminatul exterior va trebui şi el să fie oprit la 20:00, ora închiderii Târgului de Crăciun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu