EXCLUSIV  Decizia CCR privind neconstituționalitatea unui articol din Codul Penal, explicată de Zegrean: Inculpații care nu au fost condamnați definitiv vor scăpa dacă li s-a îndeplinit termenul de prescripție

Judecătorul Augustin Zegrean a comentat, joi, în exclusivitate pentru DC News, decizia CCR privind neconstituționalitatea unui articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe.

Prin această decizie, CCR i-ar putea ajuta indirect pe toți inculpații în cazul cărora anchetele sau procesele au trenat mai mulți ani de zile, iar faptele riscă acum să se prescrie.

„Este vorba despre articolul 155 din Codul Penal, care prevedea întreruperea prescripției termenului răspunderii penale, în situația în care se întocmeau noi acte de urmărire penală. Deci dacă fapta a fost comisă în 2010 și a început urmărirea penală în 2012, termenul de prescripție să zicem că este de 10 ani, în 2020 s-ar fi împlinit termenul de prescripție.”

„Ca să nu se împlinească termenul de prescripție, procurorul mai făcea o cerere, o plângere, o audiere a unui martor și începea să curgă un nou termen de prescripție. Deci fiecare act întrerupea urmărirea penală și începea să curgă un nou termen de prescripție. Acum lucrul acesta nu mai este posibil.”

Curtea a mai dat o decizie în 2018 prin care a declarat articolul acesta, articolul 155, alineatul 1, ca fiind neconstituțional pentru că se spunea acolo că fiecare act de urmărire penală comunicat inculpatului se produce întreruperea. În mod normal, din acel moment legiuitorul trebuia să vină și să propună un text de înlocuire, dar s-au bazat pe un pasaj din motivarea deciziei în care CCR spunea că legea din vechiul Cod Penal reglementa mai bine această situație.”

„Ei au crezut că, în fond, se aplică vechea lege penală, ceea ce este total greșit. Și astăzi CCR a declarat din nou, ceea ce a mai rămas din acel articol, ca fiind total neconstituțional, ca să forțeze legiuitorul să pună alt text în locul aceluia.”

„Orice inculpați care încă nu au fost judecați definitiv, chiar dacă au fost trimiși în judecată, dar în cazul cărora s-a îndeplinit termenul de prescripție, nu vor mai fi condamnați. Nici trimiterea în judecată nu mai întrerupe cursul prescripției”, a precizat Augustin Zegrean, pentru DC News.

Curtea Constituţională a României a admis, joi, o sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale, excepţie ridicată de omul de afaceri Adrian Mititelu în dosarul în care a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituţionali au admis excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul penal, respectiv "Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel