Decizia CCR privind portul măștii. Cîțu, atac la Orban: Era un premier care azi dă lecții la televizor

Florin Cîțu / Foto: gov.ro
Florin Cîțu / Foto: gov.ro

În contextul deciziei CCR privind portul măștii de protecție, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat astăzi că aşteaptă soluţii de la Guvern. El consideră că întrebările trebuie să se îndrepte spre Ludovic Orban, care era premier la momentul OUG-ului 192/2020.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, că aşteaptă soluţii de la Guvern în contextul deciziei CCR privind portul măştii de protecţie.

"E o bună întrebare, cred că trebuie să o puneţi Guvernului care era atunci şi nu a respectat paşii legali. Era un alt premier, care astăzi dă lecţii, am văzut pe la televizor", a spus Cîţu, întrebat cum justifică Executivul decizia CCR.

El a fost chestionat şi dacă a discutat cu juriştii PNL despre necesitatea unei reglementări suplimentare pentru evitarea eliminarea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice.

"Nu. Aşteptăm de la Guvern soluţiile. Sunt sigur că decizia CCR va fi pusă în vigoare în 45 de zile", a spus liderul PNL.

Întrebat dacă există riscul să nu mai se mai poarte mască în spaţiile publice, el a răspuns: "Nu ştiu", transmite Agerpres.

Marţi, CCR a constatat că este neconstituţională Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Cărbunaru: Guvernul va lua o hotărâre în conformitate de îndată ce va apărea motivarea deciziei CCR privind portul măştii

Guvernul va lua o hotărâre în conformitate de îndată ce va apărea motivarea deciziei CCR de marţi privind neconstituţionalitatea actului normativ care reglementa portului măştii în anumite spaţii, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"Deciziile CCR nu se pot pune în discuţie, dar aşteptăm motivarea şi de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate", a precizat Cărbunaru referitor la decizia Curţii Constituţionale, conform Agerpres.

***

CCR a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel