Decizia luată de Guvernul Marii Britanii cu privire la reintrarea în programul Erasmus

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Află în articol care a fost decizia luată de Guvernul Marii Britanii.

Guvernul premierului Keir Starmer a declarat că nu are „niciun plan” de a readuce Marea Britanie în programul Erasmus+ al UE, spulberând speranțele tinerilor care doresc să studieze în străinătate.

Marea Britanie a părăsit programul de schimb de studenți ca parte a Brexitului, o decizie care a stârnit furia cadrelor universitare, a grupurilor de tineri și a militanților, care acum doresc să revină în program.

Relațiile mai calde dintre Londra și Bruxelles de la alegerile generale au condus la speculații că Regatul Unit ar putea fi pe cale să revină.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat pentru POLITICO: „Vom lucra pentru a restabili relația cu prietenii noștri europeni pentru a consolida legăturile, pentru a asigura un pact de securitate pe scară largă și pentru a aborda barierele din calea comerțului pentru întreaga Marea Britanie.

De asemenea, vom continua să lucrăm cu sectorul învățământului superior pentru a ne asigura că universitățile noastre de top la nivel mondial continuă să îi atragă pe cei mai străluciți și cei mai buni, și să sprijine economia noastră, însă nu avem planuri de a reintra în programul Erasmus”.

Ce cred alegătorii britanici

Ambasadorul Germaniei în Regatul Unit a declarat pentru sursa citată anterior la începutul acestei veri că reintrarea Marii Britanii în programul Erasmus ar trebui să fie inclusă într-un acord mai amplu de securitate și cooperare între UE și Regatul Unit.

Starmer a zburat marți la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre relațiile dintre cele două țări și a vorbi despre un nou acord bilateral cu țara.

Comentariile Guvernului cu privire la Erasmus vin în contextul în care un sondaj comandat de POLITICO a arătat că 51% dintre alegătorii britanici cred că revenirea la program ar fi o idee bună, doar 15% împotrivă, 26% au considerat că nu este o idee nici bună, nici rea, iar 9% au spus că nu știu.

Înainte de alegerile generale, Comisia Europeană a sugerat o „discuție privind posibila asociere a Regatului Unit la Erasmus+”.

„În cazul în care Regatul Unit își exprimă dorința de a se asocia la Erasmus+, Comisia rămâne deschisă să analizeze acest proces împreună cu omologii noștri britanici”, a declarat executivul UE.

Militanții au luat în vizor decizia Marii Britanii de a rămâne în afara sistemului.

„Chiar și Boris Johnson a asigurat pe toată lumea că 'nu există nicio amenințare la adresa programului Erasmus', așa că este pur și simplu de neconceput ca actualul Guvern să simuleze vreun mandat moștenit pentru a rămâne pe dinafară”, a declarat Mike Galsworthy, președinte al mișcării European Movement UK și fondator al Scientists for EU.

„Nu ar trebui să existe nicio barieră acum. Publicul britanic a votat pentru schimbare. Deschiderea oportunităților pentru tineri cu Europa este în mod clar un lucru pe care ar dori să îl vadă schimbat. Așadar, întrebarea este - unde este?”, a mai precizat Galsworthy.

Studiu în străinătate

Erasmus+ oferă în principal tinerilor posibilitatea de a studia în străinătate pe întregul continent. Aproximativ 7,1 milioane de europeni au luat parte la acest program începând din 1987.

Guvernului conservator al lui Johnson i s-a oferit să continue să fie membru asociat al programului în timpul negocierilor privind Brexitul, dar a decis să renunțe, invocând costurile acestuia.

În acest an, un diplomat britanic a estimat cheltuielile nete la aproape 300 de milioane de euro pe an și a sugerat în mod surprinzător că acest lucru se datorează în parte competențelor lingvistice reduse ale britanicilor, ceea ce duce la o participare mai scăzută la program decât în alte părți.

Noul Guvern al Regatului Unit dorește să consolideze finanțele publice, iar ministrul de finanțe Rachel Reeves se așteaptă să prezinte în octombrie un buget care să includă creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli.

De când a renunțat la Erasmus, Regatul Unit a creat un sistem propriu numit Turing, care a fost criticat pentru că nu oferă finanțare și sprijin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel