Decizia redenumirii aeroportului din Milano după Berlusconi stârnește indignare și proteste printre italieni. "E grotesc"

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Autoritățile din Milano au depus o contestație la tribunalul administrativ al regiunii Lombardia împotriva inițiativei de a redenumi principalul aeroport al orașului în onoarea fostului prim-ministru Silvio Berlusconi. Consiliul municipal consideră această inițiativă „grotescă” și a contestat decizia pentru a bloca planul promovat de ministrul transporturilor, Matteo Salvini, relatează The Guardian.

Inițiativa redenumirii aeroportului îi aparține lui Salvini, ministru al transporturilor în guvernul de extremă dreapta condus de Giorgia Meloni, la scurt timp după moartea lui Berlusconi, care a survenit în iunie anul trecut.

Planul de redenumire a fost aprobat în această vară, după ce autoritatea aviației civile a Italiei (Enac) a dat undă verde.

În mod obișnuit, legea italiană prevede o perioadă de grație de 10 ani de la decesul unei persoane înainte ca un loc public să fie redenumit în onoarea acesteia. Cu toate acestea, Salvini a făcut demersuri pentru ca aeroportul Malpensa să fie redenumit mult mai devreme, în ciuda acestei prevederi.

În replică la contestația depusă, Matteo Salvini a scris pe rețeaua socială X (fosta Twitter): „Chiar și după moarte, ura și resentimentele față de Berlusconi nu se opresc”.

Reacții diverse la "actul grotesc"

Giuseppe Sala, primarul orașului Milano, a declarat că Salvini a inițiat acest demers fără a consulta compania SEA (cea care administrează aeroportul) și nici autoritățile locale din împrejurimi. Sala a mai subliniat că autoritatea aviației civile a Italiei a cedat presiunilor politice venite din partea forțelor extremiste de dreapta.

Liderul Partidului Democrat de centru-stânga din Lombardia, Pierfrancesco Majorino, a apreciat că decizia consiliului din Milano de a contesta redenumirea este „o alegere importantă și neprevăzută”. Acesta a adăugat că: „Consiliul, împreună cu alte administrații municipale din zonă, nu vor sta pe loc să privească în fața unui act grotesc și inutil de diviziune dorit de Salvini și guvernul Meloni”.

Împotriva acestei inițiative, mii de cetățeni au semnat o petiție prin care cer guvernului să renunțe la plan, iar mai multe proteste au avut loc în ultimele luni.

2. FOTO: Ager... (aeroport-italia_76955200.jpg)

FOTO: Agerpres

Fantomele lui Berlusconi

Berlusconi s-a născut la Milano și a murit în același oraș anul trecut, la vârsta de 86 de ani. A fondat Forza Italia, partener în coaliția de guvernare a Giorgiei Meloni.

Decizia de a-i acorda lui Berlusconi funeralii de stat a stârnit, de asemenea, controverse în Italia, ca și aprobarea de către guvern a unui timbru poștal care marchează primul an de la moartea sa, mai scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel