Decizie fără precedent: Autoritățile statului Georgia l-au arestat pe tatăl adolescentului suspectat de atacul armat de la școală

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Autoritățile din statul Georgia l-au arestat pe tatăl unui adolescent de 14 ani, suspectat de comiterea unui atac armat într-o școală care s-a soldat cu moartea a patru persoane și rănirea altor nouă, informează Reuters.

Conform declarațiilor, tatăl a permis conștient ca fiul său să dețină arma cu care a fost comis atacul. Colin Gray, în vârstă de 54 de ani, a fost acuzat de patru capete de acuzare pentru omor involuntar, două capete de acuzare pentru crimă de gradul doi și opt capete pentru cruzime împotriva copiilor, a anunțat Biroul de Investigații din Georgia (GBI).

"Aceste acuzații rezultă din faptul că domnul Gray a permis în mod conștient ca fiul său Colt să dețină o armă", a declarat directorul Biroului de Investigații din Georgia, Chris Hosey, în cadrul unei conferințe de presă.

Colt Gray, în vârstă de 14 ani, a fost acuzat de patru capete de acuzare pentru crimă de gradul I și va fi judecat ca adult, au anunțat oficialii. Prima înfățișare a acestuia este programată pentru vineri dimineață, în fața unui judecător din Barrow County, prin videoconferință.

Detalii despre atac și motivații necunoscute

Investigatorii statului Georgia și ai Barrow County au confirmat că adolescentul a folosit o armă semiautomată de tip "AR platform" în atacul în care și-au pierdut viața doi profesori și doi elevi de 14 ani. Încă nu este clar cum a intrat tânărul în posesia armei.

Până în prezent, autoritățile nu au oferit detalii despre motivul care a stat la baza acestui prim atac armat dintr-o instituție de învățământ din SUA de la începutul noului an școlar.

Atacul a avut loc la Liceul Apalachee din Winder, un oraș de 18.000 de locuitori situat la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Atlanta. Evenimentul tragic a redeschis dezbaterea națională despre controlul armelor și a declanșat o nouă revărsare de tristețe într-o țară unde astfel de incidente au loc cu regularitate.

Oficialii au identificat victimele ca fiind elevii Mason Schermerhorn și Christian Angulo, ambii de 14 ani, și profesorii Richard Aspinwall, în vârstă de 39 de ani, și Cristina Irimie, de 53 de ani. Doi profesori și șapte elevi au fost răniți în timpul atacului, iar unii dintre aceștia au fost deja externați din spital, a declarat șeriful Barrow County, Jud Smith.

"Sunt bucuros să spun că cei nouă răniți se vor recupera complet", a declarat Smith în fața reporterilor.

Responsabilizarea părinților: o nouă strategie împotriva violenței armate

Arestarea tatălui în acest caz ar putea reprezenta un nou tip de strategie în lupta Americii împotriva epidemiei de atacuri armate în școli. Într-un caz similar din aprilie, părinții unui adolescent din Michigan au fost condamnați la pedepse între 10 și 15 ani de închisoare, după ce fiul lor a ucis patru colegi de clasă.

Acesta a fost considerat primul caz în care părinții au fost trași la răspundere legală pentru acțiunile copilului lor într-un atac armat la o școală. Experții și susținătorii siguranței armelor au considerat cazul din Michigan un pas important în responsabilizarea părinților care dețin arme și permit accesul copiilor la acestea.

În Georgia, atât Colin Gray, cât și fiul său Colt au fost interogați în mai 2023, după ce au fost suspectați de implicarea în amenințări online cu privire la un atac armat într-o școală, făcute pe platforma de socializare Discord, specializată în gaming. Familia Gray a negat implicarea în acele amenințări, iar tatăl a declarat că armele sale de vânătoare erau încuiate într-un seif, la care fiul său nu avea acces.

Autoritățile din Jackson County au închis ancheta după ce nu au reușit să stabilească o legătură între familia Gray și contul Discord implicat în amenințări. Poliția nu a găsit motive pentru a obține un ordin judecătoresc care să permită confiscarea armelor familiei, conform raportului publicat de Biroul Șerifului.

Precedentul din Michigan

În cazul din Michigan, Jennifer și James Crumbley, părinții lui Ethan Crumbley, care în 2021 a ucis patru colegi la Liceul Oxford, au fost găsiți vinovați pentru că nu au securizat armele în locuința lor și pentru că au ignorat semnele că fiul lor avea probleme psihice. Studii efectuate de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA au arătat că aproximativ 75% dintre atacatorii din școli au obținut armele din locuințele proprii.

Atacul de la Liceul Apalachee a fost primul atac planificat din acest an școlar, a declarat David Riedman, care coordonează baza de date K-12 School Shooting Database. Elevii de la Apalachee au revenit la școală luna trecută, în timp ce mulți alți elevi din SUA revin în sălile de clasă în această săptămână.

Statele Unite au fost scena a sute de atacuri armate în școli și colegii în ultimele două decenii. Valul de violență a intensificat dezbaterea asupra legilor privind controlul armelor și dreptul garantat de al doilea amendament al Constituției SUA "de a deține și purta arme".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel