Decizie istorică a Tribunalului București în cazul avocatului Robert Roșu, condamnat fiindcă și-a apărat un client. Daune uriașe plătite de stat

Avocatul Robert Roșu
Avocatul Robert Roșu

Decizie istorică a Tribunalului București. 

Vineri, Tribunalul București a dispus obligarea Statului Român la plata unor daune morale către avocatul Robert Roșu în valoare de 1 milion lei, adică 200.000 euro.

Dar asta nu este tot: Statul Român va trebui să îi plătească avocatului daune materiale de circa 2,2 milioane lei, echivalentul a 400.000 euro. La aceste sume se adaugă dobânda legală aferentă de la data cererii de chemare în judecata (mai 2022) și până la data plății efective, notează Lumea Justiției.

Daunele primite de Robert Roșu se referă la abuzul comis împotriva sa de DNA și „Completul Negru” al Înaltei Curți în dosarul “Ferma Baneasa”.

Găsiți mai jos minuta sentinței Tribunalului București privind daunele acordate avocatului Robert Rosu (dosar 13588/3/2022):

 

„Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a DNA. Respinge capatul de cerere avand ca obiect daune materiale formulat in contradictoriu cu parata DNA, ca fiind introdus impotriva unei persoane fara calitate procesuala. Admite in parte cererea. Obliga paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice la plata catre reclamant a sumei de 1.000.000 lei, daune morale, precum si a sumei de 2.282.952 lei, daune materiale, precum si a dobanzii legale aferente acestor sume, de la data formularii cererii de chemare în judecata, pana la data platii efective.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucuresti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 16.12.2022.

Document: Hotarare 16.12.2022”.

 

Amintim că instanţa supremă admis, în 2021, o cale extraordinară de atac - recurs în casaţie - şi a anulat condamnarea de 5 ani închisoare primită de avocatul Robert Roşu în dosarul „Ferma Băneasa".

Robert Roşu fusese condamnat în decembrie 2020 la cinci ani închisoare cu executare de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, format din judecătorii Ionuţ Matei, Florentina Dragomir şi Ioana Alina Ilie.

Condamnarea acestuia a stârnit ample proteste ale avocaţilor, care au reclamat că Robert Roşu nu a încălcat legea, ci doar şi-a exercitat profesia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel