Decizie istorică a unei instanțe din Australia: Excluderea unei femei transgender de pe o platformă de socializare destinată exclusiv femeilor constituie discriminare

FOTO: Agerpres (în poză, Roxanne Tickle)
FOTO: Agerpres (în poză, Roxanne Tickle)

Un tribunal australian a decis vineri că excluderea unei femei transgender de pe platforma de socializare destinată exclusiv femeilor, Giggle for Girls, a constituit o formă de discriminare, stabilind astfel un precedent important pentru recunoașterea identității de gen în Australia, transmite Reuters.

În 2022, Roxanne Tickle a acționat în judecată aplicația australiană și pe fondatoarea acesteia, Sally Grover, acuzându-le de discriminare pe baza identității de gen, după ce contul său a fost dezactivat.

Grover a anulat accesul femeii la platformă după ce a văzut o fotografie a acesteia și a considerat-o „bărbat”, potrivit declarațiilor din proces.

Curtea Federală de Justiție, a doua cea mai înaltă instanță din Australia, a hotărât că Giggle for Girls trebuie să îi plătească Roxannei suma de 10.000 de dolari australieni (aproximativ 6.700 de dolari americani), precum și cheltuielile de judecată. Totuși, instanța a refuzat să impună companiei obligația de a-i prezenta scuze în scris, așa cum solicitase Tickle.

„Pretențiile Roxannei Tickle privind discriminarea directă pe baza identității de gen au fost respinse, dar pretenția sa privind discriminarea indirectă a fost admisă”, a declarat judecătorul Robert Bromwich.

Un precedent important

Acest caz este primul în care Curtea Federală de Justiție din Australia a emis o hotărâre privind discriminarea pe baza identității de gen de la modificările aduse Legii privind discriminarea pe bază de sex (în 2013), mai precizează sursa citată.

„Această decizie reprezintă o mare victorie pentru femeile transgender din Australia”, a afirmat profesoara Paula Gerber de la Facultatea de Drept a Universității Monash.

„Cazul transmite un mesaj clar tuturor australienilor: este ilegal să tratezi femeile transgender în mod diferit față de cele cisgender. Nu este legal să decizi dacă o persoană este femeie bazându-te pe cât de feminină pare aceasta”, a adăugat Gerber.

Giggle for Girls, promovată ca un „spațiu sigur” pentru femei, avea aproximativ 20.000 de utilizatori în 2021, conform documentelor depuse la dosar. Platforma și-a suspendat activitatea în 2022, dar Grover a declarat că urmează să fie relansată în curând.

Judecătorul Bromwich a subliniat că Giggle for Girls a considerat sexul la naștere ca fiind singurul criteriu valabil pe baza căruia o persoană poate revendica statutul de bărbat sau femeie. Tickle s-a născut cu sex masculin, dar a trecut printr-o intervenție chirurgicală de afirmare a genului (gender-affirming surgery), iar certificatul ei de naștere a fost actualizat în consecință, după cum a precizat Roxanne.

„Din păcate, am primit verdictul la care ne așteptam. Lupta pentru drepturile femeilor continuă”, a scris Grover într-o postare pe platforma X.

Tickle a descris verdictul ca fiind „vindecător” și a menționat că a primit numeroase comentarii pline de ură în mediul online, iar produse de merchandising au fost create special în scopul "batjocoririi".

„Există atât de multă ură îndreptată împotriva persoanelor trans și a oamenilor de genuri diverse doar pentru că suntem cine suntem”, a declarat Roxanne Tickle pentru presa australiană, în fața tribunalului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel