O decizie istorică a fost luată în România și a fost publicată în Monitorul Oficial joi. Prin această dispoziție, numărul 2/2016, alienarea părintească este recunoscută ca formă de abuz emoțional.
Decizia recunoaște fenomenul alienării părintește și prevederile "Protocolului privind recunoaşterea alienării parentale", încheiat între Institutul de Psihologie Judiciară şi Asociaţia Română pentru Custodie Comună.
Dispoziția publicată în Monitorul Oficial prevede:
"(1) Se recunoaşte fenomenul alienării parentale/părinteşti ca formă de abuz psihologic (emoţional) sever asupra copilului, constând în activitatea de denigrare sistematică a unui părinte de către celălalt părinte, cu intenţia alienării (înstrăinării) copilului de către celălalt părinte.
(2) Se recunosc prevederile Protocolului privind recunoaşterea alienării parentale, încheiat de către Institutul de Psihologie Judiciară, în calitate de furnizor de formare profesională complementară în domeniul expertizei psihologice judiciare, avizat profesional de către Colegiul Psihologilor din România şi Asociaţia Română pentru Custodie Comună la data de 1 februarie 2016.
(3) Se recunoaşte necesitatea formării profesionale continue a psihologilor în domeniul alienării parentale/părinteşti, precum şi în domeniul expertizei psihologice a copilului abuzat/neglijat, aceasta fiind realizată în vederea cunoaşterii şi promovării interesului superior al copilului".
Dispoziția a intrat în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial, adică de joi. Pentru a înțelege mai clar această decizie, citiți următoarea explicație, scrisă de judecătorul CSM, Cristi Danileț, pe Facebook:
"De ieri alienarea parinteasca este recunoscută ca formă de abuz emoţional şi în România. De acum inainte, acel părinte divorţat căruia i s-a acordat custodia copilului are toate şansele să o piardă sau să i se reducă timpul de acces la copil dacă îl va educa astfel încât să îl urască sau să îl evite pe celălalt părinte, necustodian. Bun venit, aşadar, în civilizaţie, unde părinţii au drepturi şi obligaţii egale asupra copilului, indiferent de genul lor sau sexul copilului, şi asta chiar dacă părinţii sunt separaţi. O civilizaţie unde copilul are doi părinţi, chiar dacă sunt divorţaţi. O lume în care copilul este considerat nu un lucru ce trebuie partajat exclusiv între părinţi, ci o fiinţă omenească".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu