Decizie privind Armata Uniunii Europene, comunicată la București

Uniunea Europeană va rămâne concentrată pe promovarea păcii, stabilităţii şi securităţii, însă nu se doreşte o 'militarizare' a UE, a declarat vineri Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

  'Aş vrea să subliniez foarte clar că noi nu vrem o schimbare către o militarizare a Uniunii Europene, ci este doar o chestiune de a folosi mai bine instrumentele pe care le avem, potenţialul pe care îl avem, nu numai prin abordări naţionale fragmentate în domeniul apărării. (...) Există valoare adăugată dacă lucrăm din ce în ce mai mult împreună şi ne investim împreună mai bine resursele. (...) Vom rămâne concentraţi pe promovarea păcii, stabilităţii, securităţii, pentru că elementul cheie al strategiei noastre globale, pe care o vom implementa în următorii ani cu toţii, este stabilitatea şi pacea şi dezvoltarea securităţii pentru vecinii noştri, dar şi pentru partenerii noştri care sunt mai departe geografic', a afirmat Federica Mogherini, într-o conferinţă de presă susţinută alături de ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, la sediul MAE.

Mogherini a mai spus că acţiunile UE şi cele ale NATO se vor întări unele pe altele. 'Există această nevoie pentru ca Uniunea Europeană să folosească tot potenţialul de care dispune pentru cooperarea în domeniul apărării. (...) Nu va fi nimic în contradicţie cu NATO sau cu interesele NATO. Prima persoană căreia i-am înmânat strategia globală (...) a fost secretarul general al NATO. (...) Acţiunile noastre nu vor fi contradictorii, ci dimpotrivă se vor întări unele pe celelalte şi se vor îndrepta în acelaşi sens. (...) Putem să aducem efecte pozitive asupra bugetelor statelor membre, dar şi asupra creşterii economice şi creării de locuri de muncă, pentru că cercetarea, tehnologia şi inovaţia vor fi foarte importante în acest proces. (...) Nu discutăm despre nimic ideologic, nu vorbim despre o armată europeană, ci vorbim despre (...) a face nişte paşi înainte spre consolidarea Uniunii Europene', a explicat Mogherini. Ea a precizat că a discutat cu ministrul Lazăr Comănescu despre implementarea strategiei globale în multe domenii.

'Am discutat în special despre provocările actuale, despre implementarea strategiei globale în multe domenii, inclusiv cel al securităţii şi apărării, am discutat mult despre actualele provocări cu care ne confruntăm în regiunea noastră şi regiunea noastră include şi vecinii din Est şi din Sud, am discutat despre criza din Siria şi (...) despre rolul special pe care România îl joacă în conturarea politicilor europene atunci când vine vorba de Parteneriatul estic. (...) România joacă un rol special atunci când vine vorba de regiunea Mării Negre. Rolul acesta contribuie şi la înţelegerea politicilor din această regiune, lucru care este strategic pentru noi toţi', a mai spus Mogherini, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel