Decizie privind ultimele școli „moldovenești“ din regiunea Odesa. Noi oportunități pentru elevii români din Ucraina

Agerpres
Agerpres

Ultimele trei școli din regiunea Odesa au renunțat la sintagma de „limbă moldovenească“.

Ultimele trei școli moldovenești din regiunea Odesa au redenumit limba predare în română. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Educației și Științei din Ucraina, scrie Dumskaya.

Astfel, sintagma „limba moldovenească” nu mai este folosită în niciuna dintre cele 16 școli românești din regiune. În alte locuri populate de etnici români, intagma de „limbă moldovenească“ a dispărut cu ceva timp în urmă.

Pentru a face această tranziție, școlile au trebuit să-și schimbe statutul și denumirile programelor lor educaționale.

Conform ultimului recensământ al populaţiei efectuat în anul 2001, în regiunea Odesa locuiesc 123,800 moldoveni şi 724 români. În 16 școli, până de curând, procesul de învățământ s-a desfășurat integral sau parțial în limba indicată în documente drept moldovenească.

De unde a pornit necooncordanța?

În Declarația de Independență a Moldovei din 1991, limba română a fost declarată limba de stat. Ulterior, Constituția Republicii Moldova, adoptată în 1994, a declarat limba moldovenească ca limbă de stat, funcționând pe baza grafiei latine (chirilicul era folosit în vremea țaristă și sovietică).

Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a republicii a statuat că din punct de vedere juridic declarațiia de independență și constituția constituie un tot unitar, iar în caz de neconcordanțe, prima are forța juridică cea mai înaltă. Astfel, limba oficială a Republicii Moldova este româna. 

Unii moldoveni ucraineni împărtășesc poziția Curții Constituționale a Moldovei și unele organizații au dat chiar în judecată Ministerul Educației al Ucrainei, cerând modificări ale programelor relevante pentru școlile naționale și redenumirea limbii de predare. Potrivit acestora, absolvenții au probleme, de exemplu, la intrarea în universitățile din România. Ei trebuie să obțină certificate suplimentare de competență în limba română.

Nu toată lumea este însă de acord cu cei care doresc renunțarea la așa-zisa limbă moldovenească. De pildă, Asociația Național-Culturală Moldovenească All-Ucraineană (condusă de Anatoly Fetescu), înregistrată la Odesa, apără originalitatea limbii moldovenești și cere păstrarea acesteia în școlile din regiune.

Noi oportunități pentru elevii români din Ucraina

Oricum ar fi, „românizarea” școlilor moldovenești deschide oportunități suplimentare pentru elevi – pe lângă înscrierea la universitățile din România. Întrucât limba română este una dintre limbile Uniunii Europene, în conformitate cu legea recent adoptată privind luarea în considerare a expertizei Consiliului Europei și a organelor acestuia cu privire la drepturile minorităților naționale (comunităților) în anumite domenii, reprezentanții dintre aceste minorități care au început să studieze înainte de 1 septembrie 2018, au dreptul de a finaliza studiile secundare în limba lor maternă, dacă aceasta este una dintre limbile UE.

Legea stabilește lista disciplinelor pe care reprezentanții minorităților naționale trebuie să le studieze în limba de stat. Pe lângă literatura ucraineană și ucraineana în sine, aceasta este istoria Ucrainei și apărarea Ucrainei.

Instituțiile de învățământ superior din Ucraina cu proprietate privată au dreptul de a alege liber limba de predare, care este limba oficială a Uniunii Europene, asigurându-se totodată că elevii din astfel de instituții studiază limba de stat ca disciplină academică separată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel