Summitul pentru pace de la Cairo a început.
Egipt deschide summitul privind criza din Gaza pentru a încerca să prevină declanșarea unei războaie regionale mai extinse, dar liderii din Orientul Mijlociu și Europa care s-au adunat sunt așteptați să aibă dificultăți în a ajunge la o poziție comună privind conflictul dintre Israel și militanții Hamas.
Doi diplomați au declarat că este puțin probabil să existe o declarație comună din partea participanților din cauza sensibilităților legate de orice apeluri pentru încetarea focului și de decizia de a menționa atacul lui Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și dreptul Israelului de a se apăra.
Absența unui oficial de rang înalt din partea principalului aliat al Israelului, Statele Unite, și a altor lideri occidentali importanți a diminuat așteptările cu privire la ce poate realiza acest eveniment convocat în grabă.
Statele Unite, care nu au în prezent un ambasador desemnat în Egipt, sunt reprezentate de șeful de la ambasadă.
Summitul are loc în timp ce Israelul se pregătește pentru o ofensivă terestră în Gaza în urma atacului lui Hamas care a ucis 1.400 de oameni. Peste 4.100 de palestinieni au fost uciși în contraofensiva Israelului, în contextul unei crize umanitare crescânde în Gaza.
Țările arabe au exprimat furie față de bombardamentele și blocada fără precedent ale Israelului asupra Gaza, locuită de 2,3 milioane de oameni.
Puțin înainte de deschidere, camioane încărcate cu ajutoare umanitare au început să intre în trecerea Rafah către Gaza, așa cum a arătat televiziunea de stat egipteană. Egiptul a încercat să direcționeze ajutoare umanitare către Gaza prin această trecere, singurul punct de acces care nu este controlat de Israel.
Egiptul nu a dezvăluit prea multe despre obiectivele acestei reuniuni, în afara unei declarații din 15 octombrie a președinției egiptene, conform căreia summitul va acoperi evoluțiile recente legate de criza din Gaza și viitorul problemei palestiniene.
China a declarat că trimisul său pentru problemele Orientului Mijlociu, Zhai Jun, va participa, în timp ce Rusia a spus că va fi reprezentată de viceministrul de externe Mikhail Bogdanov.
Cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul britanic Rishi Sunak nu vor participa, iar nu există încă o declarație oficială privind participarea președintelui francez Emmanuel Macron.
Un oficial superior al Uniunii Europene a declarat vineri că au avut loc discuții despre o declarație comună a summitului, dar încă există "diferențe", așa că nu este clar dacă va exista un text la final.
Țările europene au avut dificultăți în a ajunge la o abordare unitară a crizei, dincolo de condamnarea atacului lui Hamas, după zile de confuzie și mesaje mixte.
Președintele Abdel Fattah al-Sisi a declarat miercuri că milioane de egipteni se vor opune oricărei deplasări forțate a palestinienilor în Sinai, adăugând că o astfel de mișcare ar transforma peninsula egipteană într-o bază pentru atacuri împotriva Israelului.
Poziția Egiptului reflectă temerile arabe că palestinienii ar putea să fugă din nou sau să fie forțați să-și părăsească casele în masă, așa cum s-a întâmplat în timpul războiului care a înconjurat crearea Israelului în 1948, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu