Ce spune declarația de avere a fostului primar din Baia Mare.
Cătălin Cherecheș, fostul primar de la Baia Mare, este grav certat cu legea, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Potrivit ultimelor detalii din presă, completate și cu informațiile Poliției, Cherecheș a fost prins în Germania, acolo de unde se așteaptă ca acesta să fie preluat de autoritățile române, după încheierea procesului de extrădare.
Mai este știut faptul că inculpatul ar fi dorit să ajungă în Italia, acolo unde ar avea drept de rezidență, lucru pe care nu îl dobândești de pe o zi pe alta, acest lucru implicând și deținerea unui imobil sau invitația unei persoane deja rezidente.
Într-un interviu acordat ȘtiriDiaspora, cu Ovidiu Burdușa, fost șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, stabilit de mulți ani în Italia, pot fi observate cele două variante prin care cienva ar putea obține drept de rezidență în Italia.
"Pentru rezidență trebuie să mergi mai întâi la o instituție italiană care se numește Agenția Delle Entrate ca să îți iei Codul Fiscal (codice Fiscale). Apoi, pasul următor, în cazul primei variante, este ca o persoană să te ia în spațiul său locativ. Trebuie să meargă cu tine la primăria unde ești arondat. Nu ești obligat să ai un loc de muncă.
Este important de menționat faptul ca atunci când te ia cineva în spațiu trebuie să aibă un spațiu adecvat, adică un anumit număr de metri pătrați. Dacă respectiva persoană are o garsonieră și stă cu soția și cu doi copii, nu i se va aproba să mai ia pe cineva în spațiu. După o lună de la depunerea cererii vin cei de la primărie și controlează dacă într-adevăr persoana respectivă locuiește acolo. De asemenea se verifică dacă sunt împlinite condițiile necesare primirii acelei persoane, adică acei metri pătrați despre care v-am explicat," a spus Ovidiu Burdușa.
Varianta cea mai simplă, ținând cont și de conturile bancare ale lui Cătălin Cherecheș ar fi fost achiziționarea unei locuințe.
"Dacă ai casa ta, mergi la notar și apoi te duci direct să-ți faci buletinul. Cel mai probabil, prin avocați se rezolvă mult mai ușor," a mai spus Burdușa.
Potrivit legislației românești, toți funcționarii publici sunt obligați să completeze declarația de avere, aceasta fiind făcută publică. Potrivit declarației de avere completate de Cherecheș pe anul 2022, acesta nu ar avea în proprietate niciun imobil în Italia, dar pot fi observate mai multe terenuri și locuințe pe care le deține în persoana sa, ori în coproprietate cu propria mamă, Viorica Cherecheș, și ea fostă membră a Parlamentului României.
Ce cuprinde declarația de avere:
4 terenuri intravilane care au în total 4734 de metri pătrați, în coproprietate cu mama sa, Viorica Cherecheș.
5 imobile, case de vacanță și de locuit, și acestea deținute în coproprietate cu mama sa.
Potrivit actului și imobilele din afara granițelor trebuie notate, iar dacă proprietățile au fost dobândite prin moșteniri, fostul primar demonstrează sume impresionante la bunurile mobile, în mod special când vine vorba despre accesoriile pe care le poartă.
Fostul primar poartă 3 ceasuri care împreună valorează 30.000 de euro.
De asemenea, Cătălin Cherecheș l-a împrumutat pe Cristian Șpan (Deținătorul FCM Baia Mare, care l-ar fi denunțat pe primar în 2016 în dosarul de luare de mită și care, potrivit informațiilor din presă, la rândul său a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru obținere ilegală de fonduri) cu suma de 50.000 de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News