Într-un interviu exclusiv pentru DC News, avocatul Gheorghe Piperea a vorbit despre introducerea declarației pentru beneficiarul real la Registrul Comerțului și despre haosul pe care această măsură l-a cauzat astăzi la sediul instituției.
Astăzi, 11 mai 2021, la Registrul Comerțului acționarii au mers pentru a depune declarații pentru beneficiari reali. Măsura a avut rolul de a preveni eventualele beneficii ale altor părți de pe urma firmelor cu acționariat unic. Ulterior, în cursul zilei, Guvernul a amânat până în octombrie chestiunea cu promisiunea scoaterii acestei măsuri birocratice. Avocatul Gheorghe Piperea a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre impactul pe care o astfel de măsură îl are asupra antreprenorilor români:
„Este o improvizație și pregătire de doi bani. Logistică aruncată în aer, bani cheltuiți inutil și oameni puși pe drumuri.
Sincer, nu m-am gândit la alte soluții, în momentul de față e o adevărată avalanșă de reglementări cu privire la prevenția spălării banilor care, ca idee, nu este rea deloc. Însă s-a ajuns la niște situații extrem de grave, în bancă, de exemplu, orice virgulă care lipsește, imediat te face suspect de spălare de bani, am văzut că e pus în dezbatere publică un proiect de lege care să întărească și mai mult acest gen de suspiciune din partea Fiscului, a băncilor și așa mai departe.
Părerea mea este că, interpretând acea directivă, ar trebui să se prezume că beneficiarul real este acționarul strategic, administratorul care nu este de facto, ci este pus în funcție și că numai în situațiile în care există suspiciuni că beneficiarii reali ar fi alți oameni, ar trebui să se facă această declarație. Declarația automată, în orice situație, fie că ești beneficiarul real sau nu, este birocratică. Să se presupună că acționarul strategic sau administratorul este cel care e beneficiarul real“, a precizat Gheorghe Piperea.
„Desigur că prezumția aceasta poate să fie răsturnată. Desigur că dacă vezi un fond de investiții sau un offshore în Cipru, sau Malta, ori Luxemburg, bineînțeles că se ridică probleme și trebuie să faci declarația de beneficiar real. De aici și până la a suspecta pe toată lumea, că practic asta se face, ne suspectează pe toți că suntem beneficiarii reali ai unor operațiuni de spălare de bani, corupție, terorism, este mult prea mult. Suntem suspecți toți de evaziune fiscală. Suntem suspecți toți că mințim banca atunci când omitem sau întârziem să facem actualizarea datelor cu caracter personal. Suntem suspecți toți că infectăm pe ceilalți și, de aceea, trebuie neapărat să avem o țidulă la mână din care să rezulte că suntem vaccinați sau imuni, fără să se mai pună întrebarea dacă nu cumva starea normală e de bună credință, starea normală e de nevinovăție, de sănătate.
S-a răsturnat ierarhia valorilor, elementelor de bun simț și se ajunge la elemente de genul acesta. Cred că, pe baza acestei discuții, se poate ajunge la o schimbare de strategie și de politică publică în toate domeniile exemplificate. Oamenii nu pot să fie tratați ca fiind suspecți de orice. Asta nu este democrație, ăsta nu este stat de drept. Oamenii vor găsi tot felul de metode de a evita aceste zone ale societății unde neapărat trebuie să pui virgule, să completezi formulare, oamenii vor evita aceste zone și se va ajunge la inversul acestei reglementări. Cred că autoritățile publice, dacă nu cumva sunt deja infectate cu totalitarism, ar trebui să înceapă să ne trateze ca pe oameni normali și nu ca pe niște suspecți pentru că noi plătim taxe și impozite pentru a funcționa aceste organisme“, a conchis avocatul Gheorghe Piperea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News