Uniunea Europeană se pregătește să semneze un acord istoric, considerat de analistul de politică externă H.D. Hartmann ca fiind „declarația de independență” a Europei în fața SUA.
Este vorba despre acordul istoric cu China. Uniunea Europeană şi China s-au înţeles pe 30 decembrie 2020 asupra unui acord de principiu după şapte ani de negocieri.
UE speră că acest pact de investiţii va deschide piaţa internă cu potenţial puternic a Chinei pentru companiile europene, oferind astfel un ajutor binevenit după luni de criză economică provocată de coronavirus.
Acordul cu privire la investiţii, susţinut de Germania şi de mediile sale de afaceri, urmăreşte să garanteze întreprinderilor un cadru stabil pentru comerţ şi investiţii pe pieţele europeană şi chineză.
„Uniunea Europeană va face gestul său de autonomie strategică. Un fel de Declarație de Independență. Nu neapărat la fel de brutală ca cea din secolul XVIII din SUA, dar va face o mare declarație de autonomie prin semnarea actului de asigurare mutuală a investițiilor cu China.
O face în perioada de tranziție americană. E un semnal clar că UE nu dorește o împărțire bipolară a lumii, ci tirpolară: UE, America și China..
„Ne este clar tuturor că asigurarea debușeului primar, al pieții imense chineze și accesul la ea e lupta pentru supraviețuirea UE. Fără această piață, cea indiană fiind deja ocupată, economia europeană ar fi pusă într-un termen mediu și lung pe un nivel de inferioritate în raport cu cea americană”, a precizat analistul de politică externă H.D. Harmann.
„Angela Merkel își dovedește din nou statutul de om de stat. Dovedește nu doar o viziune germană, dar și una europeană prin semnarea acestui tratat care a fost negociat timp de 7-8 ani. Durata negocierii ne anunța dificultatea discuției. Merkel a trecut Rubiconul”, a conchis HD Hartmann, care a admis că dialogul cu China va fi foarte complicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News