Rusia a spus că pacea cu Ucraina este în dubiu după acuzațiile de la Kiev conform cărora armata rusă a comis ”genocid” în orașul Bucha, ucigând sute de civili.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat duminică ”răul concentrat” al armatei ruse în vizita sa la Bucha, la 24 km nord-vest de Kiev, unde zeci de cadavre au împânzit străzile, mulți fiind civili.
Ucraina a susținut că locuitorii din Bucha au fost executați, violați și torturați de trupele ruse. Martorii au povestit, de asemenea, despre soldați care au împușcat membrii familiei. S-a arătat, conform imagilor care au circulat pe rețelele sociale, că armata rusă care a acționat în Bucha venea din zona Siberiei.
A existat un protest internațional la aceste rapoarte și mai multe țări, inclusiv Statele Unite, l-au acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, de ”crime de război”. Miercuri, premierul britanic, Boris Johnson, a comparat scenele din Bucha cu un ”genocid”.
O declarație a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost trimisă miercuri către Newsweek, prin care a acuzat că ”mașina de propagandă” a Ucrainei și a Occidentului ”alimentează isteria”.
”Afirmațiile cu privire la „crime de război” comise de forțele armate ruse în cursul operațiunii militare speciale s-au dovedit în mod repetat false la briefing-urile detaliate ale Ministerului rus al Apărării și ale Misiunii Permanente la ONU, unde am organizat un eveniment special în conferința de presă de ieri”, a spus Lavrov.
El a adăugat: ”Întrebarea este, deci, ce scop are această provocare falsă? Suntem înclinați să o vedem ca pe un pretext pentru a torpila negocierile aflate în desfășurare într-un moment în care o lumină, oricât de slabă, a apărut la sfârșitul tunelului."
Lavrov a citat discuțiile de pace dintre Rusia și diplomații ucraineni de la Istanbul, în care partea ucraineană a declarat că este pregătită să-și declare țara ca stat neutru și nealiniat.
”Garanțiile de securitate prevăzute de tratat reprezintă un pas către toată lumea să realizeze că negocierile trebuie să excludă complet extinderea NATO spre est, în primul rând către Ucraina, și să asigure securitatea indivizibilă în Europa”, a spus Lavrov, adăugând că a existat ”progres semnificativ” în negocierea autonomiei Donbasului și Crimeei în estul Ucrainei.
În ciuda condamnării internaționale, Lavrov a susținut că atrocitățile de la Bucha au fost puse pe seama Rusiei ”pentru a distrage atenția de la procesul de negocieri și de la faptul că, după Istanbul, partea ucraineană a început să dea înapoi și a încercat să pună noi condiții”.
”Pentru că noi să facem progrese reale, în loc să facem doar apariția unui progres, insistăm ca Kievului să i se transmită un mesaj fără ambiguitate pentru a nu recurge la sabotaj. În caz contrar, riscăm să repetăm soarta acordurilor de la Minsk. Și asta este ceva ce noi nu vom face niciodată”, a declarat Lavrov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News