(Să ne spuneţi, la ce concluzie aţi ajuns, aţi găsit o metodă pentru a-i convinge pe cei din PSD să voteze Guvernul?)
Am stabilit o strategie, în cazul în care ne vom confrunta cu un boicot din partea PSD. Sigur, de asemenea, am pregătit o strategie de mobilizare şi la nivelul Birourilor Permanente reunite şi la nivelul Comisiilor de specialitate şi la nivelul Plenului. Am introdus în programul de guvernare lucruri solicitate de partenerii de discuţii. De asemenea, am mai făcut o evaluare pe fiecare partener şi o evaluare a situaţiei în plan parlamentar şi de asemenea, am stabilit exact cu cine vom vorbi săptămâna viitoare, dintre parlamentarii independenţi, parlamentarii care au fost în ALDE sau cu alţi parlamentari.
(Referitor la această strategie, sunteţi sigur că va da roade şi Guvernul va fi votat sau aveţi şi motive de îndoială?)
În condiţiile în care partenerii care au fost alături de noi la moţiunea de cenzură vor merge, cum se spune, până la capăt, adică nu se vor opri la jumătatea drumului, pentru că Dăncilă şi resturile Guvernului sunt încă la butoane şi fac prostii în fiecare zi, strategia va funcţiona şi sunt încrezător că avem şanse foarte mari să obţinem învestitura din prima.
(Aţi spus că aţi introdus în programul de guvernare solicitările liderilor din opoziţie. La ce vă refereaţi, mai exact?)
Sunt elemente care au fost solicitate. Listarea la Bursă a Hidroelectrica, de exemplu. De asemenea, un sistem de monitorizare a marilor proiecte de investiţii pentru infrastructura de transport, infrastructura energetică. De asemenea, rectificarea bugetară pentru a asigura resursele bugetare ale tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, pentru că deja avem semnale din toată ţara că multe primării nu mai au bani, deja sunt întârzieri în plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, a salariilor asistenţilor personali, care ştiţi că de anul acesta au căzut în sarcina bugetelor locale, fără ca să li se asigure resursele financiare.
De asemenea, sunt primării care au rămas fără bani de cofinanţări inclusiv pe proiecte pe fonduri europene şi riscăm să compromitem absorbţia pe fonduri europene şi multe altele.
(Mâine vor fi alocaţi nişte bani de la Guvern pentru primării, spunea doamna premier interimar.)
Exact ceea ce v-am spus, se alocă bani pe ochi frumoşi, fără niciun fel de analiză a necesităţilor reale şi a priorităţilor. Pur şi simplu este tot o formă de mituire a primarilor PSD, în perspectiva campaniei electorale, evident.
Dacă mai aşteaptă mult Parlamentul pentru învestirea unui Guvern, o să găsim vistieria goală şi nu numai, angajate cheltuieli nenumărate, fără număr, pentru care nu există resurse financiare.
(Vorbeaţi despre o strategie pentru a contracara boicotul din partea PSD cu privire la învestirea Guvernului. La ce vă refereaţi, care este strategia?)
Să ne asigurăm cvorumul în Birourile Permanente reunite, ceea ce presupune să identificăm cel puţin un membru din Birourile Permanente reunite care să participe la reuniune. Să convocăm Birourile Permanente reunite, în cazul în care preşedinţii celor două Camere nu convoacă Birourile Permanente reunite, prin intermediul procedurii de convocare cu minim o treime. Mă rog, acum nu o să vă dau chiar toate detaliile planului pus la punct.
(Crea ar fi calendarul pe care vi l-aţi schiţat? Cât de strâns ar fi el, cu audierea în Comisii?)
Cât mai strâns, depunerea joi sau vineri, şi fie luni, fie marţi, audierea. Iar dacă se face audierea miniştrilor în Comisii luni, votul marţi, dacă se face marţi, votul să fie miercuri.
(O singură zi pentru Comisii, pentru audieri?)
Cu siguranţă! De multe ori s-au făcut audierile în Comisii şi votul în Plen în aceeaşi zi, asta nu ar fi o problemă.
(Dumneavoastră când vă vedeţi premier cu drepturi depline?)
De când mă va învesti Parlamentul.
(Aveţi o dată estimativă?)
Cât mai repede posibil, este stare de necesitate. România are nevoie de un Guvern cu depline puteri, de un Guvern legitimat prin votul Parlamentului, un Guvern care să rezolve marile probleme cu care ne confruntăm în situaţia de astăzi.
(Se va întâmpla înainte de alegeri, în opinia dumneavoastră?)
Obiectivul nostru este ca săptămâna viitoare să avem Guvern.
(V-aş întreba domnule preşedinte, cine ar trebui să deconteze, în cazul în care Guvernul condus de dumneavoastră nu va fi învestit?)
Cine nu votează!
(Deci cine nu votează ar trebui să îşi asume?)
Cine nu votează înseamnă că , de fapt, vrea să o ţină pe Dăncilă la Palatul Victoria şi resturile acestui Guvern care a fost demis prin moţiunea de cenzură şi care, în fiecare zi, se ocupă de abuzuri, de angajări, de cheltuieli, de fixarea clientelei politice PSD-iste în mod ilegal, în funcţii publice, în special în funcţii publice de conducere.
Cine nu susţine Guvernul propus de noi, de fapt, o ţine pe Viorica Dăncilă la Palatul Victoria şi ajută PSD şi ajută candidatul PSD, pentru că Viorica Dăncilă este candidatul PSD la prezidenţiale şi cu cât este ţinută mai mult la Palatul Victoria cu atât fiind în poziţia de prim-ministru îşi foloseşte poziţia de prim-ministru pentru a face campanie.
(Luaţi în calcul organizarea unui miting uriaş de 100.000 de persoane între cele două tururi pentru candidatul Klaus Iohannis?)
Când vom lua o decizie, o vom anunţa.
(Dar o analizaţi acum?)
Când vom lua o decizie, vă vom anunţa.
(Despre măsuri economice, aţi discutat pentru programul de guvernare, asta pentru că premierul interimar spune că veţi tăia diverse pensii şi salarii?)
Trebuie să îşi vadă de campanie şi de conducerea PSD şi să nu mai lanseze fake news-uri împotriva Partidului Naţional Liberal. Obiectivul Partidului Naţional Liberal este de a creşte veniturile cetăţenilor, iar această creştere a veniturilor să ducă şi la creşterea puterii de cumpărare, iar creşterea veniturilor să nu se facă prin decizii administrative, ci să fie rezultatul dinamizării economiei, creşterea investiţiilor publice, atragerea investiţiilor private, susţinerea companiilor care vor să investească în dezvoltare.
De asemenea, o creştere economică care să se bazeze pe inovare, pe cercetare, pe aplicarea rezultatelor cercetării, pe creşterea competitivităţii, pe creşterea productivităţii, lucrurile care, în mod normal, asigură soliditatea unei creşteri economice.
Noi, în niciun caz, nu o să facem ceea ce a făcut PSD, minţindu-i pe români, să dea cu o mână şi să ia cu două mâini înapoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu