Serviciul de Statistică de la Kiev a publicat, vineri, prima estimare cu privire la produsul intern brut (PIB) real al Ucrainei pe trimestrul III al anului 2022.
Economia ucraineană a scăzut cu 30,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2021 - reiese din raportul serviciului. Totodată, faţă de trimestrul II al anului 2022 (ţinând cont de factorul sezonier), creşterea a fost de 9,0%.
Potrivit Serviciului ucrainean de Statistică, PIB-ul ţării a scăzut cu 15,1% în primul trimestru, iar în trimestrul II - cu 37,2%.
Amintim că Banca Naţională a Ucrainei prognozează o scădere cu 31,5% a produsului intern brut al Ucrainei în anul 2022. În schimb, în 2023, economia ucraineană ar urma să crească cu 4,0%, iar în 2024 - cu 5,2%, scrie Rador.
Cancelarul german Olaf Scholz anunţase, în septembrie, deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de a veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia. Un deficit de 4,5% din PIB este mai mult decât dublu faţă de nivelul calculat iniţial pentru 2023, conform Spiegel.
Ulterior, deficitul ar urma să scadă la 2% din PIB în 2024 şi apoi la 1,5% din PIB în 2025 şi în 2026, în contextul reducerii ajutoarelor de stat, susţine revista germană.
O sursă de la Ministerul de Finanţe a declarat pentru Reuters că nu comentează informaţiile publicate de Spiegel dar a precizat că este clar că măsurilor adoptate pentru a atenua impactul creşterii preţului energiei se vor reflecta în soldul bugetar total. De asemenea, oficialul a confirmat că deficitul va scădea după expirarea măsurilor, în 2024.
La prezentarea proiectului de buget al Germaniei pentru 2023, ministrul de Finanţe, Christian Lindner, a descris revenirea ţării la austeritate prin reinstituirea frânei datoriilor în bugetul pentru 2023 drept un semnal adresat Băncii Centrale Europene (BCE) că prin reducerea datoriei Berlinul îşi aduce contribuţia la lupta împotriva inflaţiei, dar la aceasta mai trebuie să contribuie şi politica monetară.
Dorim cu acest buget să trimitem un mesaj, iar acesta este că noi ne realizăm partea de contribuţie în lupta contra inflaţiei prin reducerea datoriei şi BCE trebuie să facă ceea ce consideră adecvat, a declarat Lindner.
Acest guvern are ambiţia de a reveni la frâna datoriei. Este ceva care necesită un mare efort, a subliniat oficialul german.
Christian Lindner a mai semnalat că, pe lângă necesitatea de a respecta o normă constituţională, există raţiuni economice pentru revenirea la austeritate, una dintre acestea fiind creşterea ratei dobânzilor pe pieţe.
În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, 'debt break', Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut.
Însă Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în 'situaţii de urgenţă excepţională', care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării, notează Agerpres.
„Procesul de reglementare în ansamblu, da, probabil va fi dificil și va dura ceva timp. Dar, într-un fel sau altul, toți participanții la acest proces vor trebui să fie de acord cu realitățile care se conturează pe teren”, a spus președintele Rusiei în timpul declarațiilor la o conferință de presă la Bishkek, Kârgâzstan, scrie The Guardian.
Comentariile au venit la doar câteva zile după ce Putin părea că îi motivează pe ruși pentru un război prelungit în Ucraina, spunând că operațiunea sa militară ar putea fi un „proces pe termen lung”. Inițial, comandanții ruși se așteptau ca războiul să dureze doar câteva săptămâni înainte de o victorie rusă, conform planurilor capturate la începutul războiului. Este acum la a 10-a lună, iar Rusia a fost nevoită să se retragă din unele zone ale Ucrainei.
În ciuda tuturor dovezilor contrare, Putin a susținut că operațiunea sa militară va fi planificată. „Totul este stabil. Nu există întrebări sau probleme acolo”, a spus el, adăugând că informațiile sunt oferite publicului în mod transparent.
Aceste remarci au venit la o zi după ce Putin a părut să se bucure de recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News