O mică piesă de chihlimbar galben, descoperită acum câteva luni în zăcămintele de la Simojovel, în nordul statului mexican Chiapas, suscită interesul oamenilor de știință, care cred că ea conține urme de țesut moale ale unei vietăți care a trăit în urmă cu circa 23 de milioane de ani.
Potrivit EFE, oamenii de ştiinţă mexicani examinează o şopârlă conservată în chihlimbar, despre care se crede că face parte din specia Anolis şi care a trăit acum circa 23 de milioane de ani, scrie Agerpres.
Deși rășina fosilă conţine de obicei resturi de plante şi animale, chihlimbarul găsit în Mexic și expus acum la Muzeul Chihlimbarului din Chiapas, la fosta mănăstire La Merced din San Cristóbal de Las Casas, este important pentru lumea științifică, întrucât conține un vertebrat complet și păstrează resturi de ţesut moale.
Mica şopârlă, de circa 4,5/1,3 centimetri, a fost supranumită "Luna".
"Este vorba de un animal complet şi articulat, care păstrează şi resturi de ţesut moale şi piele. Acest exemplar este supus unui studiu taxonomic de către paleontologi ai UNAM", a declarat pentru sursa citată, Francisco Riquelme, de la Institutul de Fizică al Universităţii Naţionale Autonome din Mexic (UNAM).
Expertul a punctat că zăcămintele de chihlimbar din Chiapas reprezintă un loc de conservare excepţional, fiind considerat unul dintre cele mai mari acumulări de răşină fosilă din lume şi unul dintre cele mai bine prezervate depozite de plante şi animale fosile dintr-o pădure subtropicală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu