Familia Regală a României a acordat mai multe decorații și burse regale în ziua de naștere a Regelui Mihai I.
Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a conferit, ca în fiecare an, în ziua de naștere a Regelui Mihai I, decorații regale unor personalități și instituții din România. Au fost prezenți Altețele Lor Regale Principele Radu, Principesa Sofia și Principesa Maria, reprezentanți ai Instituției Președintelui României, Senatului României, Ministerului Apărării Naționale, șefii misiunilor diplomatice ale Elveției și Austriei, personalități din societatea civilă, se arată într-o postare pe Instagramul Familiei Regale.
În această sesiune de învestituri cu ordine și decorații dinastice, au fost distinse următoarele personalități și instituții:
Profesorul universitar Daniel Şandru a primit Medalia Regală pentru Loialitate.
Crucea Casei Regale a României a fost conferită Colegiului Naţional Ion Maiorescu (Giurgiu), Colegiului Naţional Matei Basarab (Bucureşti), Colegiului Naţional Petru Rareş (Piatra Neamţ), Universităţii de Vest din Timişoara, Colegiului Naţional Vlaicu Vodă (Curtea de Argeş), Colegiului Naţional Constantin Diaconovici Loga (Timişoara) și Teatrului Naţional Radu Stanca (Sibiu). Dl Traian Sârcă, cancelarul Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei, a fost distins cu gradul de Ofiţer al Ordinului Coroana României.
Prestigioasa Decoraţie Regală Nihil Sine Deo a revenit senatorului Iulia Scântei, domnului Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti și Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa (Iaşi).
Tot în Sala Tronului de la Palatul Regal, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au acordat Bursele Anului I purtând numele Regelui Mihai I și pe cel al Reginei Ana. Mai întâi, au primit brevetul de instituire a Burselor Regele Mihai I și Regina Ana rectorul Universității bucureștene, profesorul universitar doctor Sorin Cîmpeanu și reprezentantul Universității moldovene, conferențiarul universitar doctor Leonid Malai, se arată într-o postare pe Facebook a Familiei Regale.
Bursa Regele Mihai, anul I, a revenit studentului Octavian Constantin Pavel de la USAMV București. Bursa Regina Ana, anul I, a revenit studentei Adina Maria Vaideș de la USAMV București.
Bursa Regele Mihai I, anul I, a revenit, de asemenea, studentului Cristian Malai de la UAS din Chișinău. Bursa Regina Ana, anul I, a revenit, de asemenea, studentei Eugenia Tîltu, de la UAS din Chișinău.
Au primit, astfel, primele Burse Regele Mihai I și Regina Ana doi studenți și două studente, aparținând celor două universități.
Bursele Regale continuă tradiția de sprijinire și încurajare a educației naționale de către Coroana Română și vor fi împărțite egal între București și Chișinău.
În urmă cu mai mulți ani, au fost instituite, tot de Custodele Coroanei și de Principele Radu, Bursele Regele Carol I și Regina Elisabeta (oferite anual la București studenților Academiei de Studii Economice) și Bursele Regele Ferdinand I și Regina Maria (oferite anual la Chișinău studenților Universității Academiei de Științe).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu