EXCLUSIV  Decuplarea de Bulgaria nu este un proiect fezabil. Diaconescu: Schengen ar însemna venirea Frontex-ului pe Dunăre deci, fără o cooperare româno-bulgară, este destul de greu

Podul Noua Europă, Calafat sursa foto: hippopx
Podul Noua Europă, Calafat sursa foto: hippopx

Cristian Diaconescu, ministru de Externe al României la momentul aderării la NATO, spune că decuplarea României de Bulgaria în vederea aderării la Schengen nu ajută la nimic, ba dimpotrivă ar afecta tranzitul de mărfuri pe Dunăre şi nu numai.

Cristian Diaconescu susţine cu fermitate: Decuplarea de Bulgaria nu este un proiect fezabil. Din câte am înţeles, Bulgaria deja se pregăteşte pentru măsuri de retaliere, în condiţiile în care ar fii decuplată de România. Să nu uităm că, practic, Schengen ar însemna venirea Frontex-ului pe Dunăre, deci fără o cooperare româno-bulgară este destul de greu de înţeles, în termeni practici, cum va funcţiona acest lucru. Bulgarii se pregătesc inclusiv de filtre foarte serioase, nu numai pe eliberarea circulaţiei, ci mai ales pe transportul mărfurilor.

Val Vâlcu a adăugat: Nici n-ai cum, au spus unii analişti, în câteva luni să refaci sistemele, să le pregăteşti... de exemplu frontiera de pe Dunăre, Dobrogea... când ele erau orientate, în cazul bulgarilor, spre sud şi în cazul nostru spre est.

Cristian Diaconescu: Da, tot ce-ar veni din România înseamnă milioane care merg spre Salonic, în nordul Greciei, prin Bulgaria sau spre Turcia. Dacă aceste milioane de oameni sunt supuse unui control drastic în Bulgaria...

Val Vâlcu: A fost şi la noi această propunere făcută de Traian Băsescu - "greva" când Olanda ne-a blocat intrarea în Schengen.

Cristian Diaconescu: Da... şi blocarea importului de flori. În momentul în care iei o astfel de măsură, practic îţi afectezi propriul business.

Val Vâlcu: Apropos de boicot, premierul Austriei a spus - Ne şantajează... Cum îndrăzneşte România să se refere la firmele austriece, pentru că, în felul  ăsta, intră într-o zonă periculoasă UE despre libertate de mişcare şi tranzit mărfuri, ori Schengen e altceva, nu se pot amesteca.

Cristian Diaconescu: În criză de argumente, cancelarul a început să se refere la diverse declaraţii ale unor parlamentari români. Sunt reguli de piaţă, din contră - senzaţia mea e că protejăm cea mai mare firmă austriacă. N-avem bani de pensii, suntem vai de capul nostru din diverse perspective politice interne, dar pe de altă parte adăugăm 2,5% din PIB la sprijinul financiar al Forţelor Armate care au de apărat Marea Neagră. Investim inclusiv în protejarea platformelor petroliere. Cine exploatează Neptun Deep? OMV! 

Citeşte şi România, totul sau nimic la JAI? Cristian Diaconescu: Dacă se amână, se consideră că am fost respinşi, e clar

"Se discută şi s-a discutat ideea de a nu se lua azi decizia categorică. Dar, la nişte intervale de timp, să aibă loc, în etape accederea la acordul Schengen. Problema este că dacă adaugi condiţionalităţi, este clar o non-decizie. Dacă nu pui condiţii şi stabileşti date exacte, că de la 1 martie sau de când o fi România intră în Schengen, e bine. Până atunci, rezolvăm problemele, aducem Frontex-ul pe Dunăre, cum e normal, se fac preparativele instituţional, totul e în regulă. Trebuie un acord politic acum. Dacă amânăm sine die, se consideră că am fost respinşi, clar!", a mai spus Cristian Diaconescu. 

Emisiunea integrală aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel